Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Русенци отбелязаха 134-годишнината от Освобождението на града
Автор: Екип Ruse24.bg 16:48 / 20.02.2012Коментари (0)749
©
Днес, 20 февруари 2012 г., русенци отбелязаха 134- годишнината от Освобождението на града. В 9.30 сутринта в Катедралния храм "Св.Троица" бе отслужен Благодарствен молебен по случай Освобождението на града ни. 

Тържеството продължи с церемония, организирана от Община Русе и Русенска митрополия в Пантеона на възрожденците, на която присъстваха Генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов, областният управител Стефко Бурджиев, председателят на Общински съвет - Русе заслужил професор Васил Пенчев, общински съветници, представители на неправителствени организации, Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Русе, клуб "Съхрани българското", дружеството на приятелите на Русия в Русе и почетният караул на русенския клуб "Традиция" в опълченски униформи.

В своето слово кметът на общината Пламен Стоилов каза: "Нашата свобода е свещена и датата 20 февруари е наш особено скъп празник. Този ден има за цел да ни припомни отново кои сме и по какъв път сме стигнали до тук. 20 февруари е денят на нашата памет, на нашия идеал за свобода и европейско развитие. От този ден започва новото летоброене в историята на Русе. И тук е нашата висока морална отговорност към жертвата на загиналите и към паметта на предците ни, които ни задължават да пазим в сърцата си техните имена и святите думи на Баба Тонка Обретенова: «Четирима сина загубих. Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак щях да ги накарам да носят българското знаме със златния лъв." И това знаме, напоено с кръвта на героите, се развя преди 134 години над освободения Русчук, над свободна България."

Русенският митрополит Неофит и духовници от Русенска епархия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата. Хорът на момчетата "Св. Георги Победоносец" при Общинския младежки дом, с ръководител Мина Влайкова, изпълниха стари революционни песни, а актьорите от ДТ "Сава Огнянов" Борислав Веженов, Йовко Кънев и Ясена Господинова представиха хронологията на събитията по освобождението на града ни. В програмата участваха и носителите на награди от конкурси за художествено слово Николета Атанасова и Кристиян Симеонов. В чест на празника бяха поднесени венци и цветя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абитуриентски балове
49-ото Народно събрание
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Матури 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: