Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
С хляб и сол във Ветово посрещнаха над 450 ученици, участващи в Националния поход "По пътя на четата на Таньо войвода"
Автор: Неда Узунколева 12:38 / 01.06.2024Коментари (0)1228
©
По стара българска традиция с хляб и сол във Ветово посрещнаха над 450 ученици, участващи в 39-ия национален поход "По пътя на четата на Таньо войвода“. Млади мъже и жени в народни носии поздравиха участниците във възстановката на историческите събития. Инициативата бе организирана от културно-просветно дружество "Родно Лудогорие“ с председател д-р Анатоли Кънев. Гости на честването бяха областният управител Драгомир Драганов, двамата заместник-кметове на Община Ветово Нермин Кязимова и Венцислав Чавдаров, председателят на местния Общински съвет Бюлент Салимов, както и началникът на Военното окръжие в Русе полковник Васил Петров. "Не спирайте да учите децата ни да пазят свободата, да градят с разум и достойнство, отговорно и вдъхновено бъдещето на България, отстоявайки независимостта и равнопоставеността ѝ на европейската карта.

Делото на Таньо войвода и неговите храбри четници ще остане завинаги мерило за зрелостта на българския народ. И днес патриотичното възпитание трябва да продължи да е съществен елемент от стремежа ни към утвърждаването на демократични принципи в обществото“, каза в обръщението си Драганов. Областният управител посочи още, че инициативата е ярък пример за родолюбие пред подрастващите, защото тя възвисява спомена за дълг и патриотизъм, водили нашите предци в борбите за национално освобождение и обединение.

От своя страна д-р Анатоли Кънев изрази благодарност лично към кмета на Община Ветово д-р Мехмед Мехмед за създадената отлична организация за протичането на събитието в града, където е живял знаменосецът на четата Велко Тишев. В похода се бяха включили и негови роднини. "Благодаря на д-р Мехмед Мехмед и ръководството на Общината за това, което правят за нас всяка година. Дано този пример е заразителен“, каза председателят на културно-просветно дружество "Родно Лудогорие“. Той призова да помним историята си и да се учим от примерите на героизъм. "Ако ги нямаше Ботев и Таньо войвода, ако ги нямаше хилядите патриоти, загинали за свободата, днес нямаше да живеем в свободна България и затова винаги ще се прекланяме пред паметта на тези, на които дължим да ни има“, сподели още той. "Важно е обаче не откъде, а накъде сме тръгнали. Ние тук сме различни

хора, но искаме да живеем заедно, да разберем смисъла на другостта и на това, че заедно сме българи и европейци“, заяви д-р Кънев.

По време на тържествената церемония, която беше съпровождана от фанфарния оркестър на Ветово, бяха изпълнени редица военни маршове и патриотични песни. Прозвуча и химнът на Република България, а ученичката Алехандра Димитрова изпълни "Аз съм българче“. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя.

Началото на похода беше дадено в четвъртък в Тутракан. Той ще завърши утре точно в 12.00 часа на Керчан баир при село Априлово.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: