Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
С концерт и изложба Русе отбелязва 80 години от спасяването на българските евреи 
Автор: Екип Ruse24.bg 16:56 / 05.04.2023Коментари (0)587
© Държавна Опера Русе
На 18 май от 18:00 часа в Дом "Канети“, Държавна опера – Русе съвместно с Художествена галерия – Русе и Международно дружество "Елиас Канети“ представят концерт и изложба, посветени на 80-а годишнина от спасяването на българските евреи.

Със специфична концертна програма Русенската опера се включва в инициативата на Министерството на културата за отбелязване на кръглата годишнина от онова историческо събитие от годините на Втората световна война, което превърна българите в достоен европейски народ. Съвместно с Художествена галерия-Русе, която експонира творби на художници от еврейски произход и с Международно дружество "Елиас Канети“, което като домакин посреща участниците в Дом "Канети“, инструментален ансамбъл "Енигма“ от състава на Русенската опера ще представи необичайна програма с произведения в стила "клезмер“.

Концертната вечер със специфичната си и непозната за България програма ще потопи публиката в интонационните национални многообразия, които еврейската музикална култура е акумулирала през дългите пътувания на еврейските малцинства през различни държави и през различни исторически епохи.

Това многообразие се пречупва през уменията и виртуозната техника на музикантите от оркестъра на Русенската опера. Клезмер е специфичен музикален стил, характерен за жанра на еврейската народна музика на ашкеназките общности, населяващи Източна Европа, разказват от rousse.info.

Този стил е изключително интересен и богат на интонационно многообразие, съчетало в себе си още през XIX век елементи от балканския фолклор в пъстро единство с многобройните национални музикални традиции, с които еврейската музикална култура е била в съприкосновение. След пренасянето на клезмер-стила в САЩ, той добива облика на етно-джаз, а специфични аранжименти за камерни и големи оркестрови състави с класически инструменти го доближават и до стила на класическата музика.

Събитието включва: изложба "Български художници с еврейски произход от фонда на ХГ – Русе“, концертна програма – еврейска традиционна музика – клезмер, в изпълнение на инструментален ансамбъл “Енигма".

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Входът е свободен.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: