Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скандал беляза конкурса за избор на омбудсман
Автор: Екип Ruse24.bg 08:54 / 26.08.2010Коментари (0)316
©
Скандал беляза конкурса за избор на омбудсман в Силистра вчера. Назначената от общинския съвет комисия отказа да допусне журналисти по време на представяне на концепциите на кандидатите за обществен посредник. Председателката на комисията по избора Христина Николова потвърди, че никъде не е записан изричен текст за провеждане на закрито заседание. Въпреки това с 6 гласа "за" и 1 "въздържал се" в залата бяха допуснати само специално поканени представители на три неправителствени организации "със съвещателен глас", чието мнение дори не беше отразено в протокола в края на конкурса. Представителите на медиите бяха отпратени въпреки нагнетения обществен интерес по темата през последните месеци заради слуховете за предрешен избор.

Подготовката на конкурса за нов общински омбудсман започна още през май, на 7 юни изтече мандатът на сегашния. Близо месец вървяха спорове за състава на комисията, който първоначално беше само от съветници на ГЕРБ и Атака. След намеса на областния управител в новата комисия влязоха представители и на други политически сили. До 10 август четирима души заявиха желание да се състезават за поста - Румяна Чанкова - сегашният омбудсман, сътрудничката й Светлана Димова, бизнесменът Тошко Тодоров - бивш кандидат за кмет на ГЕРБ и адвокатката Ваня Маринова. Последната днес не се яви. Тодоров подаде уведомление, че се отказва от този етап на конкурса заради "политически натиск и лобистки действия в полза на единия от кандидатите", но отказа да назове име.

На първото заседание на местния парламент през септември общинските съветници ще трябва да изберат между една от двете кандидатки, преминали през днешното събеседване и класирани на първите две места, както е предвидено по правилника за дейността на омбудсмана, по липса на други кандидати, стана известно на брифинг в края на конкурса.

Източник: Дарик






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: