Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Специална зона пази застрашени риби по Дунав
Автор: Екип Ruse24.bg 11:15 / 11.04.2023Коментари (0)561
© WWF
Кампанията на WWF "Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дома на дивите животни, тази година се фокусира върху създаването на нови защитени местности у нас. За тази екоинициатива съобщават на българския си сайт от природозащитната организация. 

Едно от най-значимите постижения на WWF безспорно е създаването на защитена местност "Есетрите - Ветрен“ по поречието на Дунав, недалеч от Силистра. Това е първата защитена територия у нас, целяща да опази местообитанията на критично застрашените есетри, оцелели през последните 200 милиона години, но намиращи се на ръба на изчезването днес. Тя стана факт със заповед на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по предложение на WWF, внесено точно преди една година. Заповедта бе подкрепена от местното риболовно сдружение, Регионалната инспекция по околна среда – Русе и Националния природонаучен музей към БАН.

Зона на спокойствие за есетрите по Дунав

Близо до село Ветрен и езерото Сребърна от няколко месеца има място, където мигриращите риби се намират в безопасност. На площ от 2884 декара или колкото 404 футболни игрища, подредени едно до друго, се простира защитената местност "Есетрите-Ветрен“. Съгласно заповедта на МОСВ в нейните граници изрично се забранява добив на инертни материали от коритото на реката, както и драгиране на дъното ѝ. Недопустимо е също и изхвърляне на отпадъци, строителство на хидротехнически съоръжения, нарушаване на естествените хидро-морфологични процеси, както и пренасочване на водните течения или затваряне на страничните ръкави на реката в участъка.

Основната цел за опазване в защитената зона са есетровите риби, чиито малки са избрали този участък от реката като място за хранене и почивка по дългия им стотици километри път към морето. Освен есетрите обаче, в този малък участък на реката са установени още 40 други вида риби, половината от които са включени в Червената книга на България. 

Защо са важни есетровите риби?

Международният съюз за защита на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от видове в света. Затова екипът на WWF работи приоритетно за опазването на техните местообитания по Дунав. Той наблюдава цялото протежение на реката от Ново село до Силистра, проучвайки следите на последните оцелели в естествена среда есетри на територията на Европейския съюз. За да подпомогнат намаляващите им популации, през последните девет години природозащитниците са пуснали в Дунав над 77 хиляди маркирани чиги, руски есетри и моруни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: