Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Видин пази спомена за Първия български екзарх Антим I, погребан в уникална гробница-мавзолей
Автор: ИА Фокус 11:26 / 01.12.2023Коментари (0)698
Във Видин, в уникална гробница – мавзолей, се пазят тленните останки на Първия български екзарх Антим I, предаде репортер на "Фокус“.

Днес, признателното поколение, отбелязва 135 години от смъртта на  Антим I - първият български екзарх, първи председател на Учредителното Народно събрание, виден общественик и борец за независима Българската църква. 

Паметта и делото на Антим I ревностно се пази и почита във Видин и уникална гробница - мавзолей в дунавския град пази тленните останки на Първия български екзарх, който е бил и видински митрополит. Днес представители на духовенството, граждани и ученици от видинската природоматематическа гимназия, носеща неговото име, ще поднесат венци и цветя пред мавзолея, ще си спомнят за  великото дело и живот на Екзарх Антим и неговите думи останали във времето :"Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!“.

В специален книга-албум "Мавзолеят на Екзарх Антим I", епископ Поликарп, викарен епископ на Софийския митрополит и българския патриарх митрополит Неофит, разказва историята на съграждането на мавзолеят. В нея са събрани много документи, исторически свидетелства, чертежи и скици, много снимки.

Каква е историята на мавзолея?

Митрополит Антим и първи български екзарх умира на 1 декември 1888 г. в град Видин. Погребан е с подобаваща за сана и заслугите му към българската държава, народа и Православната ни църква церемония двора на митрополитската църква "Св. Николай", разказва в книгата епископ Поликарп. На 16 септември 1934 г. в специален мавзолей, се полагат останките на екзархa, където се намират и до днес - 135 години след неговата смърт. Откриването на мавзолея и поставянето в железен ковчег останките на екзараха става в присъствието на целия български епископат, цар Борис III, принц Кирил, министри, представители на национални комитети и дружества, много граждани. Държавен архив -Видин пази снимки от официалната церемония.

Дълга, но достатъчно документирана е историята на съграждането на мавзолея, в който почиват тленните останки на Екзарха. 

Първи постъпки за издигане на достоен паметник на Антим I предприема през 1915 г. Видинският митрополит Неофит. С писмо от 5 май 1915 г. той се обръща към Екзарх Йосиф: "Ваше Блаженство, Известно Ви е, че Вашият духовен старец и наш предшественик, блаженопочившият Видински митрополит и Първи български екзарх Антим е погребан в една пристройка при старата църква "Св. Вмчк. Пантелеймон" в гр. Видин. Ето вече 28 години тоя високозаслужил на народа и църквата първо йерарх лежи в гроб, скрит от очите на подрастващите нови поколения", разказва в книгата си епископ Поликарп.

Митрополитът моли Светия синод за финансова подкрепа, като предполага, че 10 - 15 хиляди лева ще стигнат да се построи "нещо здраво и хубаво". През следващите девет години няма разрешение на проблема. През април 1923 г. от Светия синод се получава писмо за учредяване на фонд за построяване на паметник на Екзарха и Синода отпуска от своите общоцърковни средства сумата 75 000 лв." Понеже средствата са недостатъчни, през юни същата година Видинският епархийски духовен съвет изпраща окръжно писмо до архиерейските наместници в епархията и до църковните настоятелства във Видинска околия да подпомогнат фонда според възможностите си. Активна дейност за набиране на средства развива архимандрит Евгений, лични средства дарява и митрополит Неофит. Учениците и учителите от Видинската народна прогимназия "Антим I" също събират дарения и ги внасят във фонда.

Достатъчно пари за започване на строителството са събрани едва през 1927 г. Първоначалната цена на строежа е 350 хил. лв. Срокът за извършване на строителните работи е определен на четири месеца. За избиране на изпълнител Видинската митрополия обявява търг с тайно наддаване. Във видинския държавен архив, се съхранява пълният комплект от документи по провеждането на търга. Сред тях са: скица на строителните петна на черквата "Св. Николай", Видинската митрополия и мавзолея; архитектурен проект на мавзолея в мащаб 1:50 (архитект е Коста Николов, роден във Видин през 1891 г.); поемните условия и подробно описание на каменоделските работи; сметки за каменоделските работи, количеството и стойността на необходимите материали. На 22 юни 1927 г. търгът е спечелен от предприемача от София Асен Аврамов.

През 1928 г. мавзолеят е съграден, но не е довършено вътрешното му оформление. Окончателно е завършен през 1934 г., изографисан и с поставена вътре каменна фигура на Антим I, изработена от скулптора Иван Дудулов. Програмата по освещаването е включвала богослужение в църквата "Св. Николай", литийно шествие, панахида за Антим I от Събранието на архиереите с молитва за освещаването, речи на домакини и гости. На страниците на "Църковен вестник" от 22 септември 1934 г. са поместени изцяло речите на участниците в освещаването, поздравителни адреси и телеграми от личности и организации от цялата страна. При откриването цар Борис III казва: "... За заслужилите дейци най-голямото възмездие е дълговечният спомен, който те оставят в поколенията. Пред тоя спомен аз дойдох тук да се поклоня с чувство на синовна почит и признателност. Като въздавам похвала и благодарност на Н.В. Видински митрополит Неофит и на всички, които с жертвена готовност спомогнаха да се изгради този паметник-мавзолей - веществен знак на признателност - обявявам мавзолея-паметник на блаженопочиващия Пръв български екзарх и Видински митрополит Антим I за открит. Нека той увеличава паметта на големия наш йерарх, чието дело служи за пример и поощрение на потомството за единна и примерна служба на Църква и народ".

Днес мавзолеят-паметник е част от един от най-красивите архитектурни и исторически комплекси във Видин и България, включващ в себе си две църкви, сградата на митрополията, джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу и изцяло реставрираната сграда на Видинската Синагога, превърната в Културен център "Жул Паскин“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: