Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Видинският Културен център "Жул Паскин" със специална награда в Националния конкурс "Сграда на годината 2023"
Автор: ИА Фокус 14:40 / 01.12.2023Коментари (0)722
© Градът Медиа Груп
Куултурен център "Жул Паскин"
Видинският Културен център "Жул Паскин“ получава специална награда в традиционния Национален конкурс "Сграда на годината 2023“, предаде репортер на "Фокус“. Отличието за бившата близо 130 годишна сграда на Видинската синагога е в категория ,,Социална инфраструктура - култура“, уточняват от пресслужбата на община Видин.

Сграда бе възстановена по проект "Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин“ и официално открит в началото на септември. Реставрацията бе финансиран по приоритетна ос 6 "Регионален туризъм“, процедура на директно предоставяне "Развитие на туристически атракции" на Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014 – 2020.

Синагогата е паметник на културата от национално значение, разположена е в Крайдунавския парк, на пешеходно разстояние от средновековния замък "Баба Вида“, съобщават данни за проекта на официалния сайт на конкурса. Тя е била втората по големина в България след Софийската, но декоративните елементи са я правели най-красивата. Архитектурният проект е дело на италиански и австро-унгарски архитекти. Сградата престава да функционира като еврейски молитвен дом през 1950 г. Община Видин придобива собствеността й чрез дарение през 2019 г. от сдружение "Регионална организация на евреите в България "Шалом“.

След изпълнението на проект "Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект "Културен център Жул Паскин“, сградата обединява функциите на музей, изложбено пространство и многофункционална зала за събития.

При изпълнението на проекта максимално е запазен автентичния вид на сградата, с пълен респект към оригинала. Във функционално отношение сградата позволява ежедневно посещение на туристи, периодично провеждане на различни мероприятия, с фокус върху културни и обществени събития. Залата е подходяща за концерти, организиране на конференции, провеждане на научни форуми и семинари, подреждане на временни изложби. Културният център е част от туристическия ансамбъл на Видин и е с потенциал да привлича различен сегмент от потребители на културно-исторически туризъм.

През 2020 година в категория "Социална инфраструктура – сгради образование" награда получи Средно училище "Цар Симеон Велики“, след изпълнението на проект за консервация, реставрация и експониране на сградата, допълват от Община Видин.

Заедно с номинацията на сградата на Културен център "Жул Паскин“ в категорията сред номинираните са още четири сгради- Експозиционен и демонстрационен център "Минерални води на Аква Калиде“ от обект "Късноантична и средновековна крепост "Акве Калиде“-Бургас, Основен ремонт на Етнографски музей - Бургас и обслужващи постройки,  Планетариум - Бургас и Павилион-ателие за творческа дейност – Варна. Всички номинирани обекти в Националния конкурс "Сграда на годината 2023“ могат да се видят на сайта на конкурса https://www.buildingoftheyear.bg/bg/uchastnici/.

Националният конкурс "Сграда на годината“ се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Официалната церемония по връчване на наградите в 22-рото издание на Националния конкурс "Сграда на годината" ще се състои на 14 декември в София.

Ирена ДАНАИЛОВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: