Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Въпреки добрите дела на Дядо Добри, все още не е ясно дали паметникът му някога ще бъде поставен в София
Автор: Екип Ruse24.bg 14:41 / 27.12.2023Коментари (0)1186
© БНТ
Добрите дела на дядо Добри оставят трайна следа. Ще има ли скоро негов паметник в София? Преди пет години започва работата по макета. Има изготвен проект за поставянето му, но все още се търси подходящото място. Макетът се пази в училището по каменоделство в село Кунино. Дядо Добри е човекът, дарил хиляди левове на няколко храма в столицата. Един от най-големите дарители на храм-паметник " Св. Александър Невски". Служителите на храма винаги ще помнят дядо Добри и неговите добрини.

"Хората минаваха през него като през наистина праведник. Не като свещеник, а просто като много праведен човек. Това за всичките тези хора той е направил нещо. Сиреч да се докоснат до тази праведност, която ние си мислим, че сме изгубили в нашия модерен свят, но всъщност виждаме, че има вариант да има", заяви пред БНТ протойерей Антоний Милушев.

Светецът от Байлово ни напусна през 2018 година. В негова чест сдружение "Азбукари" разработват проект с училището по каменоделство в село Кунино за изграждането на паметник на дядо Добри.

"За нас е много важно да поставим този паметник, защото инициативата започна 2018 година и децата, които очакваха с нетърпение да го направят, вече завършиха училище, но идват следващите и те също задават въпроса "Кога?", коментира Цвета Кирилова, председател на сдружение "Азбукари".

Сдружението предлага паметникът да се постави в парка на квартал "Гео Милев" в близост до храм "Света Троица". Миналата година към община "Слатина" е пусната молба за обществено обсъждане.

"Дядо Добри по никакъв начин, при цялото ми уважение към него, но той по никакъв начин не се свързва с район "Слатина". По никакъв начин не е извършвал дейност тук. Своята праведна дейност той всъщност е правил само в центъра на София. Това е и един от мотивите на гражданите, които са изказали отрицателно становище по въпроса за разполагането на паметника в парка "Гео Милев", посочи Георги Илиев, кмет на община "Слатина".

"Честно да си призная, замислям се кой има против поставянето на този паметник и кой всъщност работи срещу доброто", каза Цвета Кирилова.

Въпреки че поставянето на паметника е все още под въпрос, макетът е готов.

"Първо две макетчета направих. Едното беше права фигура, другото седнала фигура. Избрахме седналата и започнахме някъде мисля, че беше февруари месец 2019 и за юли месец вече беше облят в гипс", посочи Красимир Митов, скулптор.

Въпреки добрите дела на Дядо Добри, все още не е ясно дали паметникът му някога ще бъде поставен в София.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: