Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зачестяват летните пожари в областта
Автор: Екип Ruse24.bg 09:04 / 27.08.2010Коментари (0)258
© Ruse24.bg
През последните две денонощия в Русенска област възникнаха над 20 пожара в сухи треви, нискостеблена горска растителност и отпадъци. Необичайно високите дневни температури и продължителното засушаване, в съчетание с небрежното човешко поведение, рязко повишават вероятността от възникване на пожари в тревните и горски площи около населените места и в землищата извън тях, предупреждават от противопожарната служба.

За предотвратяването на пожарите от службата припомнят категоричната забрана за паленето на крайпътни слогове, суха растителност по ливадите и стърнищата, както в поземления, така и в горски фонд, регламентирани в Закона за опазване на околната среда, Закона за опазване на земеделските земи и Наредба І-153 на МВР.

Освен че се носи административно-наказателна отговорност, ако пожарът засегне и гори, деянието е инкриминирано и подпалвача се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 5000лв.

Небрежното боравене с огън една от най-честите причини за възникване на пожари, затова трябва да съобразяваме поведението си. При разходка сред природата или при движение с автомобил е абсолютно недопустимо да бъде изхвърлена незагасена угарка от цигара. Макар и малка по размери, тя притежава достатъчна "огнева мощ" да запали сухата тревна растителност при попадането си върху нея.

Паленето на огън за приготвяне на зимнина се разрешава само на разстояние минимум 10 м от сгради. Препоръчително е огнището да се отдели с ивица, почистена тревна маса до почвения слой. В никакъв случай огънят не трябва да се оставя без наблюдение. Добре е в близост де се осигури съд с вода. Ако е ветровито е по-добре да не се пали огън, т.к. летящите искри и въглени разпространяват огъня в неочаквани посоки, освен това той се разраства и може да обхване намиращи се в близост сгради.

Ако възникне пожар не губете време, а сигнализирайте по най-бързия начин. Обадете се на Националния телефон за спешни повиквания 112, където дежурните диспечери ще приемат сигнала и ще го предадат на специализираните противопожарни екипи. До пристигане на пожарните екипи, ако имате възможност, започнете гасителни действия, разбира се, след разумна преценка на риска и опасността за Вашия живот и здраве.

Използвайте наличните в природата гасителни средства - ръчно приготвени метли (тупалки) - от сноп начупени клони. Работа вършат също лопати и други предмети, чрез които огънят може да бъде "задушен".

За да не попаднете в капана на огнената стихия е важно да познавате "логиката" на пожара - обикновено той се разпространява по посока на вятъра и "пълзи" нагоре - от ниските към високите части. Следователно Вашия маршрут за излизане трябва да е съобразен с посоката му. Движете се обратно на пожара, перпендикулярно на фронта му.
Можете да потърсите безопасно място - излаз на река, широка поляна или широк път.

През летния сезон, когато опасността от пожари се повишава, е изключително важно да бъдем разумни, предвидливи и внимателни, за да съхраним себе си и природата около нас.

Източник: Дарик







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: