В своеобразен празник на плодородието се превърна първия по рода си фестивал "Тръстенишка есен“, на който бяха представени десетки местни продукти. Началото на събитието, което оправда очакванията и привлече стотици жители и гости, бе дадено от областния управител на Русе Драгомир Драганов и кмета на община Иваново Георги Миланов.
"Българското земеделие и производството на храни трябва да продължат да се развиват и трябва да се възползваме от всички експортни възможности, които имаме“, каза Драганов и посочи, че Областната администрация в крайдунавския град ще продължи да бъде платформа в тази сфера, особено в двустранните отношения със северната ни съседка Румъния. "Нека ценим и подкрепяме местните производители и нека избираме родното, защото с всеки такъв избор ние даваме шанс на деца си да познават истинския вкус на нашите храни“, допълни областният управител Драгомир Драганов. "Местните продукти носят в себе си вкус, който не може да бъде заменен“, посочи Георги Миланов и отбеляза, че характерните продукти във всяко населено място са преди всичко израз на идентичност и гордост. Той каза още, че фестивалът е символ на благодарността към земята, на единството на общността и на надеждата за благоденствие и изобилие във Всеки дом.
"За пръв път нашето село е домакин на този празник на земята, труда и изобилието. Вярвам, че той ще се превърне в прекрасна традиция, която ще събира производители, занаятчии и гости от близо и далеч, за да покажем богатството на нашия край и уменията на нашите хора“, заяви кметът на село Тръстеник София Великова. Събитието се организира от местното кметство, Клуба на пенсионира и инвалида и Народно читалище "Христо Ботев-1925“.
На фестивала можеха да се дегустират десетки продукти – от плодове и зеленчуци през мед и тестени изделния до сирене и кашкавал. Специалната изненада бе юнашкия тиган на Ангел Ангелов от Националния тръст за съхранение на културно-историческото наследство в България. В огромния съд той забърка близо 700 порции от специално зимно ястие, включващо боб, леща, четири вида сушени зеленчуци, свинско месо и булгур от лимец. Подобно ястие, но постно, е типично за монасите в Атон. По-рано през деня местното читалище отбеляза 100 години от създаването си.
Зимна гозба с четири вида сушени зеленчуци бе хит на фестивала "Тръстенишка есен"
| пон | вто | сря | чтв | пет | съб | нед |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | |||||
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Драганов: Проекто-проучвателните дейности за укрепване на брега н...
13:50 / 12.11.2025
Сигнал за пожар в офис за бързи кредити в Русе, пламъците са поту...
19:03 / 11.11.2025
18-годишен шофьор блъсна пешеходец в Бяла, възрастният мъж е почи...
18:42 / 11.11.2025
Ето къде в Югозападна България се намира едно от най-красивите уч...
19:43 / 10.11.2025
НИМХ: Оранжев код за валежи в Русе утре
14:35 / 10.11.2025
Кола блъсна каруца край Щръклево, пострадали са двама
13:15 / 10.11.2025
Актуални теми
Зареждане ...

16:49 / 04.10.2025
1954




Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.