Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
107 самодейци от Русе заминават за национален събор в Копривщица
Автор: Екип Ruse24.bg 16:22 / 04.08.2010Коментари (0)489
© Ruse24.bg
Представители на четири читалища и един пенсионерски клуб от Община Русе ще се представят в 10-ия Национален събор на народното творчество "Копривщица 2010", научи Ruse24.bg.

За участие в него се класираха самодейни състави и индивидуални изпълнители от НЧ "Пробуда" - с. Николово, НЧ "Св. св. Кирил и Методий" - кв. Средна кула, НЧ "Пробуда" - с. Тетово, НЧ "Напредък" - Долно Абланово и Пенсионерско дружество "Родолюбие" от Долно Абланово.

Общият брой на участниците от Община Русе е 107. Програмата им включва изпълнения на народни обичаи, групи за игри на песен, певчески групи и индивидуални изпълнители. За събора заминават и двама представители на русенската Задруга на майсторите.

Участието на формациите и изпълнителите от Област Русе е на 7 август, от 9.00 до 14.00 часа, на сцена № 5. Водещ на програмата е актрисата Мария Матеева.

Общинският отдел "Култура" извърши необходимата организационна подготовка и координация с Областна администрация - Русе и Министерството на културата за представянето на нашите самодейци в този авторитетен български форум на народното творчество. Припомняме, че те бяха излъчени за участие след компетентно журиране на Фолклорния празник "Златната гъдулка", организиран от Община Русе и проведен през м.юни тази година.

Откриването на националния събор е на 6 август от 11.00 ч. на централната естрада в местността "Войводенец". На седем сцени ще се представят номинираните представители на всички 28 области след проведените по места регионални събори. В петъчния и съботен ден на всяка от естрадите ще има по десет часа автентичен фолклор. На допълнителни сцени в петъчната и съботна вечери от 19.30 часа ще се представят групите от чужбина, изпълняващи български фолклор.

Закриването на събора е от 11.00 ч. в неделя - 8 август. Освен наградите на класираните участници, ще бъдат обявени и класираните лауреати от проекта "Живи човешки съкровища", който се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН, със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
Земетресения в България
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: