Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
131-та годишнина от смъртта на Баба Тонка бе почетена с ритуал по поднасяне на венци и цветя
Автор: Екип Ruse24.bg 13:58 / 27.03.2024Коментари (0)1066
С ритуал по поднасяне на венци и цветя в Русе бе почетена 131-ата годишнина от смъртта на Баба Тонка Обретенова. Церемонията беше организирана от Община Русе, а на нея присъства и заместник областният управител Георги Георгиев.

"Мястото, на което сме се събрали, е символ на копнежа на всеки русенец към свободата и стремежа му към самостоятелна държавност. Това е така, защото величието на Тонка Обретенова и значимостта на нейното дело се открояват все повече в наши дни, тъй като въпросите относно принципите, мечтите и морала стават все по-актуални в динамичното ни ежедневие“, каза в обръщението си Георгиев. Според него тя е онзи пример, който доказва, че истинското семейство изисква усилия и действително успява със силата на своята майчина любов и вяра в свободата да възпита четирима герои, съобщи Областна администрация - Русе.

"Тази обикновена жена не е вършила чудеса, тя просто е изпълнила дълга си скромно и смирено. Нейните себеотрицание и всеотдайност в името на Отечеството продължават и сега да ни ориентират в това колко е важно да отстояваме независимостта си и да бъдем последователни в този процес, да не се предаваме и да помним, че всяка борба има смисъл и тази борба се предава и завещава от поколения на поколения“, допълни заместник областният управител и подчерта, че Тонка Обретенова завинаги ще остане в историческата памет като човек с буден ум, добро сърце и непоколебимост пред предизвикателствата на времето. По неговите думи тя е сред онези хора, доказали значението на просветеността и доблестта за успеха на всяко общество.

От своя страна кметът Пенчо Милков посочи, че Баба Тонка остава в историята на България и в нашето съзнание като образ на майката, дала най-милото за свободата на България – другата ни майка. "Ние като русенци трябва да почитаме подвига ѝ и да знаем, че тя е сред основните символи на нашия град“, сподели кметът Милков и посочи, че трябва да бъдем горди нейни следовници. Той отбеляза, че трябва да се запитаме реално какво всеки от нас е готов да даде от ежедневието си за свободата и независимостта. Не на последно място кметът пожела всеки да носи частица от нейната сила.

Ренета Рошкева, която е уредник в Регионалния исторически музей разказа редица малко познати факти за живота на Тонка Обретенова. Тя я определи като легендарна българска майка и героиня. "Тонка Обретенова е една личност, която по традиционен начин е изпълнявала своята роля на майка, но по нетрадиционен начин се е държала като такава. С нейните си постъпки тя успява да наложи един модел на поведение, който много се отличава от това, което другите майки могат да възпроизведат в своето ежедневие“, каза Рошкева и посочи, че тя е достойна за уважение, защото преди всичко е успяла да преодолее желанието на всяка една майка да съхрани живота на своите деца.

"Знаейки какво предстои и какво би могло да стане, тя е прежалила своите деца в името на българската свобода“, заяви Рошкева. Тя каза също, че русенци можем да се похвалим с истинско място на памет, свързано с жените. "Това е много рядко в нашата история, а ние имаме с какво да се гордеем. Баба Тонка заслужава нашето внимание и уважение с нейната роля на майка и общественичка, възпитала достойни граждани на вече освободена България“, категорична бе Рошкева.

В събитието участваха още Общинският духов оркестър и 13-и гвардейски ученически отряд. Заупокойна молитва бе отслужена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската света митрополия. Епископ Макарий посочи, че Баба Тонка е една родолюбива майка и именно нейната всеотдайност е онова, което я съхранява жива в родовата ни памет. 

В събитието се включи и петокласникът Христо Костов от СУ "Христо Ботев“, който изпълни стихотворението "Аз съм българче“. Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичния театър Венцислав Петков. В инициативата се включиха и десетки ученици от града и региона. Сред официалните гости на събитието бяха още председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев“ проф. д-р Пламен Кангалов, заместник-кметът Енчо Енчев, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Пламен Първанов, заместник-директорът комисар Дими Иванов, както и началникът на Охранителна полиция комисар Димитър Вачков, директорът на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов, а също и редица представители на местната и държавната власт.

Тонка Обретенова е родена през 1812 г. в село Червен, Русенско. Включва се в организираната националноосвободителна борба. Оказва сериозна организационна, морална и финансова помощ на Русенския частен революционен комитет. Съратник и доверено лице е на Васил Левски. Нейният дом е сигурно убежище и организационен център на революционните дейци. В борбата се включват и нейните деца. Петър и Ангел Обретенови участват в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Никола Обретенов е централна фигура в Русенския частен революционен комитет, включва се и в четата на Христо Ботев. Георги Обретенов е в четата на Стоил войвода в Старозагорското въстание. Петрана Обретенова ушива знамето на Червеноводската въстаническа чета, а сестра ѝ Анастасия е омъжена за революционера, писателя и публициста Захари Стоянов. От неговите "Записки по българските въстания“ черпим информация за личността и революционното дело на Баба Тонка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: