Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
134 проверки са направили през август от отдел "Защита на потребителите"
Автор: Екип Ruse24.bg 12:12 / 03.09.2010Коментари (0)237
През месец август служителите от отдел "Защита на потребителите" са работили по няколко направления:
- превантивен контрол;
- проверки на обекти, извършващи търговска дейност на открито;
- текущи проверки в обектите за търговия, услуги и туризъм;
- проверки на средствата за подслон и местата за настаняване
- проверки по жалби на потребители за рекламации на стоки и услуги.

Контролните органи са извършили общо 134 проверки на обекти за търговия, услуги и туризъм на територията на Община-Русе. Посетени са 14 магазина за продажба на нехранителни стоки и заведения за хранене на бул. Липник и ул. Захари Стоянов. В района на пазара в кв. Здравец-Изток и ДКЦ-2 са били проверени 12 обекта.

Общинските служители са извършили проверки на четири магазина в село Басарбово. В няколко новоразкрити обекти е извършен превантивен контрол. Още седем обекта са били посетени за наличие на разрешително за търговия на открито и заплатени такси.

Съставени са 49 акта за административни нарушения, от които 45 са за нарушения на Закона за защита на потребителите и четири по Наредба № 5 на Общински съвет-Русе. Най-често срещаните нарушения са за липса на информация на български език за стоките; необявени или неправилно обявени цени на стоки и услуги; неправилно намаление на цените; липса на разрешения за търговия на открито.
Издадените през месеца наказателни постановления са общо 34, от които 32 по Закона за защита на потребителите и нормативните актове по неговото прилагане и две по Наредба № 5 на Общински съвет-Русе. Връчени са 50 наказателни постановления с наложени санкции и глоби за 10 670 лева.

От наложени глоби и имуществени санкции през август 2010 г. са постъпили 10 669.83 лв., от които 1 414.52 лв. са постъпления по Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия /ЗЗППТ/ и нормативните актове по приложението му. 8 123,31 лв. са постъпления по ЗЗП и 1 132 лв. са постъпленията по Наредба № 5 на Общински съвет-Русе.

През текущия период са разгледани 9 жалби за следните стоки и услуги: дефектирал телевизор и монитор, на които е направен безплатен ремонт; мобилен апарат - отказано гаранционно обслужване, поради неправилна експлоатация; безжичен интернет от мобилен оператор - фирмата счита жалбата за неоснователна; невалиден ваучер за мобилен телефон - търговецът е възстановил заплатената от потребителя сума; телефонен апарат, който е заменен с нов от друг вид; парочистачка - потребителят е удовлетворен чрез възстановяване на сумата.

Подадени са две жалби срещу фирма, извършваща услуги и срещу мобилен оператор, които са решени в полза на потребителите, чрез предоставяне на компенсации от фирмите. В момента се работи по четири новопостъпили жалби на граждани.

В Община Русе се получи благодарствено писмо от г-жа Мария Милкова, която е инвалид и бе подала две жалби. Едната бе с молба за съдействие от отдела за стационарен телефон, закупен от мобилен оператор, а другата жалба бе във връзка със запушена канализация. Общинските служители са извършили посещение на място и са съдействали за връзка с компетентните органи за решаване на проблема с канализацията. Мобилният оператор е възстановил сумата за закупуването на некачествения стационарен телефон.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: