Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
136 години от създаването на Русенската библиотека
Автор: Екип Ruse24.bg 20:47 / 11.02.2024Коментари (0)705
© фейсбук
На 11 февруари преди 136 години в Русе е създадена първата обществена библиотека. На този ден през 1888 г., според местните регистри, членовете на русенското просветно дружество "Дунав" учредяват първата градска обществена библиотека . В чл.1 на Устава на дружеството е записана най-важната точка, а именно: "…да тури основа на една градска библиотека", пише писателят и политик от ВМРО Искрен Веселинов в профилът си във фейсбук.

Това се случва 10 месеца преди откриването на Софийския университет ( 8 декември 1888 г.). Така Русенската библиотека се легитимира катоедно от най-старите духовни средища в България непосредствено след Освобождението.

Библиотеката най-напред се е помещавала на ул. "Княжеска" № 1, срещу 1200 лв. годишен наем в къщата на възрожденеца Йосиф Дайнелов, съратник на Г.С. Раковски.

През 1891 г. е назначен първият библиотекар и е взето решение фондът да се комплектува с по 1 екземпляр от заглавие. От 1895 г. дейността на библиотеката се отчита редовно пред русенската общественост от страниците на "Русенски общински вестник". Въвежда се и първата инвентарна книга. През 1901 г. библиотеката е преместена в Доходното здание в Русе.

През 1913 г. се разработват първите ѝ фишови каталози. Поредното преместване на библиотеката е през 1928 г., когато ѝ се предоставят помещения на втория етаж в сградата на Театъра. През 1954 г. Общината взема решение библиотеката да бъде преместена в сградата на бившата Търговско-индустриална камара на пл. "Александър Батенберг". Това е един от забележителните архитектурни паметници в Русе, построен по проект на арх. Никола Лазаров през 1916 г. за нуждите на първата българска Русенска търговско-индустриална камара. През 70-те години на ХХ век до старото крило е издигнат съвременен комплекс с надстроено книгохранилище. Там сега са разположени Детският отдел и заемната на библиотеката.

От същата 1954 г. Регионална библиотека "Любен Каравелов" става депозитна. Фондът ѝ от старопечатни и редки издания днес включва възрожденски книги от периода 1806 – 1878 г. В основната си част е попълнен чрез дарения, като най-голямото е на книжаря Никола Даков – 257 книжни единици. Сред тях са първото издание от 1824 г. на "Рибен буквар" на Петър Берон, екземпляр от "Кириакодромион" или "Неделник" на Софроний Врачански, издаден през 1806 г. в Римник, Румъния и др. Най-старото издание, съхранявано във фонд "Редки и ценни книги" на библиотеката, е "Четвероевангелие", отпечатано през 1690 г. в град Лвов.

Библиотеката притежава част от личната библиотека на Захарий Стоянов, 115 тома, подарени на институцията през 1936 година от дъщеря му Захаринка Стоянова-Громбах. През 1973 г. роденият в Русе акад. Михаил Арнаудов поверява на библиотеката по-голямата част от личния си архив. Обособен в самостоятелен фонд, той наброява над 7000 единици и документи. Библиотеката съхранява и част от архива на Змей Горянин - роденият в Русе български писател с рождено име Светлозар Акендиев Димитров.

Архивът е обособен в самостоятелен фонд от над 450 оригинални документа, свидетелства на времето за културно-историческата действителност в България през първата половина на 20 век.

От 2005 г. библиотеката организира ежегоден Международен конкурс за екслибрис. Този документален фонд формира единствената в България публично достъпна колекция от екслибриси. Конкурсът се е превърнал във феномен на колективната културна памет. Включените в него творби са придобили енциклопедична стойност на нематериално наследство, създадено с особени знаци и модерни послания към поколенията. От 2019 г. част от колекцията формира постоянна експозиция от екслибриси, разположена в часовниковата кула на библиотеката.

Сградата на Русенската регионална библиотека е един от най-емблематичните паметници на културата в Русе. През септември 2007 г. Европейската комисия ѝ присъжда "Знак за европейско наследство", поставен на фасадната стена.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: