Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
1500 улични кучета тормозят русенци
Автор: Екип Ruse24.bg 10:01 / 14.01.2010Коментари (3)2196
© Ruse24.bg
"Гледам един помияр чак се вмъкна в халите на топло, другите висят пред "Останкино", а навалицата само заобикаля скитащите кучета и мърмори. Глутницата шари чак до площада, пък в общината се чешат по главите. Каква малка Виена, какви пет лева, с тия скитащи песове по улиците Русе си е чисто село...". Това нервно споделя мъж на средна възраст пред супермаркета на СБА. Човекът стиска здраво в ръка чантичката с продукти и слага точка на тирадата си с ядното: "Чиба, хайвани!".

Четириного с маркирано ухо - белег, че е кастрирано, клечи край фонтана срещу съдебната палата и чака някой да му хвърли залък. Хората го отминават безразлично, а изтървано дете замеря животното със снежна топка. "Недей, миличък, че ще те ухапе", притичва притеснена баба и дръпва малчугана към себе си. Кучето са надига неохотно и размахва вяло опашка към близката скара-бира, от която се вие апетитен пушек.

"В задния двор на болницата нощем се събира глутница агресивни кучета и ако разкъсат някого да знаете, че съм предупредил", казва медицинският управител д-р Минчо Вичев.

Деветима русенци вече изпищяха от ухапвания на озверели животни. Някои дори осъдиха общината, която досега е броила 20 400 лв. обезщетения. "Специална среща правихме с ветеринари и природозащитници в комисията за комунални дейности, раздадохме 2000 безплатни брошури за бездомните кучета, гласим втори тираж и пак нищо", признават общински съветници.

Проблемът наистина не е лек. За да се приберат близо 1500 безпризорни четириноги, общината трябва да задели поне 12 дка, тъй като двата сегашни приюта не стигат. Въпреки обявената безплатна кастрация на животни през лятото, кампанията мина вяло. От общината обаче отчитат, че общо 60-70% от скитащите песове са оперирани. След кастрация на улицата са пуснати 196 кучета, а 40 са осиновени.

Миналата пролет някой беше започнал да трови бездомните животни в парка. От това пострадаха и домашни любимци, а хората сериозно се загрижиха и за малките деца, които разхождат. По случая е образувано следствено дело, но в хода му се изясни, че неизвестният враг на кучетата използва бързо действаща отрова.

"Ако не намерят убиеца, ще пуснем 100 кучета без намордници и каишки пред сградата на общината и някоя природозащитничка ще се съблече гола", заплашва представителят на сдружение "Амикус" Златан Златанов. Той дори алармирал ДАНС за случая и очаквал в Русе известната защитничка на животните Бриджит Бардо.

"Трябва да се направи нещо, за да овладеем пусканите кучета на свобода", надява се зам.-кметът Орлин Лазаров. Но той не е съгласен, че общината бездейства. За 3 г. в общинския приют са вкарани 150 хил. лв. Направените 110 клетки не стигат доникъде, а двамата ветеринари са кастрирали за близо година едва 387 песа. А трябвали и още хора за улавянето им, което значи още пари.

"За 5 г. сме кастрирали над 3500 скитащи кучета, а в приюта на сдружение "Германо-българска помощ за животните" има към 300 бездомни четириноги", добавя управителката му д-р Катерина Маркова. Неправителствената организация е готова да стопанисва съвместно общинския приют и да кастрира по 100 песа месечно, но кметската управа не приема офертата.

"За да има ефект кастрацията, тя трябва да изпревари темпа на размножаване на животните. Иначе е безсмислено да се прави. Намалената популация е единственият начин да се справим със скитащите глутници из Русе", категорична е д-р Маркова.

До 2011 година по улиците на Русе и общината не трябва да има бездомни кучета, в противен случай трябва да се налагат сериозни глоби на кмета, категоричен е шефът на комисията по комунални дейности Мирослав Славчев. Според него общинската програма, чрез която трябва да се ограничи популацията на скитащи песове, се нуждае от сериозен ремонт.

Източник: в. "Труд"


Още по темата: общо новини по темата: 3
10.01.2010 »
16.12.2009 »
07.12.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
има ли по зли същества от нас хората,във време на криза когато сме неспособни дасе справим с проблемите,тарсим отдушник на нашата злоба
0
 
 
не , никак не е трудно и точно това е начинът. няма нужда да се строят нови приюти , където да живеят вечно. но как , приятелю, да убедиш толкова дървени кратуни, които се изказват тук. някакъв дори ме убеждаваше в предишна публикация , че било световна практика ( не знам обаче , къде) да кастрирали помиярите и да ги връщали по местообитание , сиреч в центъра на града , да речем .снощи на паркинга пред блока ме причакваше глутница от 20 песа . къде го има това , не знам !приветствам избиването по всякакъв начин, щом общината бездейства и не може да вземе категорично решение
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: