Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
197 проверки за извършили от отдел "Защита на потребителите" за октомври
Автор: Екип Ruse24.bg 11:10 / 09.11.2010Коментари (0)393
През месец октомври контролните органи от отдел "Защита на потребителите" извършиха общо 197 проверки на обекти за търговия, услуги и туризъм, в следните направления: превантивен контрол на новоразкрити обекти и фирми; проверки на обекти, извършващи търговска дейност на открито; текущи проверки в обектите за търговия, услуги и туризъм; проверки на средствата за подслон и местата за настаняване; проверки по жалби на потребители за рекламации на стоки и услуги; проверки на обекти за продажба на учебници и ученически пособия, павилиони и лавки за продажба на закуски и хранителни стоки; проверки на бензиностанции.

През периода са продължили проверките от предходния месец на обекти за продажба на учебници и ученически пособия, лавки, павилиони и заведения за хранене в и около учебни заведения. Бяха проверени 27 бензиностанции на територията на Община Русе. През месеца са проверени 10 хотела, мотели, хижи и самостоятелни стаи, извършващи туристически услуги.
По повод зачестили жалби на потребители за некачествена изработка и монтаж на дограми, отделът извърши и пет проверки на фирми за производство, търговия и монтаж на PVC и алуминиева дограма. В резултат на контролната дейност са съставени 60 акта за административни нарушения, от които 50 са за нарушения на Закона за защита на потребителя и 10 са по Наредба № 5 на Общински съвет Русе.

Най-честите нарушения са за липса на информация на български език за нехранителните стоки, липса на уведомление за вписване в информационния масив и на разрешение за извършване на търговия на открито, както и платена такса за осъществяване на тази дейност.
Постъпили са пет възражения по съставени актове за нарушения. Три акта са потвърдени от наказващия орган, две от възраженията са уважени и преписките са прекратени.
Издадените през месеца наказателни постановления са общо 76, от които 66 по Закона за защита на потребителите и нормативните актове по неговото прилагане и 10 по Наредба № 5 на Общински съвет-Русе. Връчени са 51 наказателни постановления с наложени санкции и глоби за 12 040 лв.

До Русенски районен съд чрез Община Русе са обжалвани пет наказателни постановления, от които четири са издадени във връзка с установени нарушения на ЗЗП.

От наложени глоби и имуществени санкции, са постъпили 12 881.66 лв., от които 2 216.23 лв. са постъпления по ЗЗППТ и нормативните актове по приложението му, 9 934.49 лв. са постъпления по ЗЗП и 730.94 лв. са постъпленията по Наредба № 5 на Общински съвет-Русе.

През текущия период са постъпили 7 жалби на потребители за рекламации на стоки и услуги, от които 4 жалби са разгледани от служителите в отдела и са извършени проверки, 3 са текущи. Пет жалби са уважени и потребителите са удовлетворени чрез ремонт и замяна на стоките с нови. Рекламациите са основно за следните стоки и услуги: закупена преса за коса, която е заменена с нова; закупена вана за баня - жалбата е решена в полза на потребителя, като стоката е заменена с нова; договор за мобилни услуги, който не е бил прекратен по вина на фирмата - със съдействие на общинските служители е направена корекция в сметката и договорът е прекратен; договор за фиксиран телефон - апаратът е заменен с нов такъв; некачествен монтаж на дограма - извършени са допълнителни ремонтни работи от търговеца, съгласно сключения договор.

По две жалби за извършени услуги търговците считат жалбите са неоснователни, поради извършена смяна на части и ремонт извън дадената гаранция. Към момента се работи по три жалби на потребители. Постъпили са и много устни жалби от компетенциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, РВМС и Районни център по здравеопазване, по които служителите от отдела са дали насоки, указания и информация до компетентния орган за решаване на съответния проблем - къде и към кого могат да се обърнат при нарушаване на конкретните потребителски права.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: