Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
203 проверки са извършили от "Защита на потребителите" през септември
Автор: Екип Ruse24.bg 13:25 / 04.10.2010Коментари (0)258
© Ruse24.bg
През месец септември служителите от отдел "Защита на потребителите" в Община Русе работиха по няколко направления: превантивен контрол; проверки на обекти, извършващи търговска дейност на открито; текущи проверки в обектите за търговия, услуги и туризъм; проверки на средствата за подслон и местата за настаняване; проверки по жалби на потребители за рекламации на стоки и услуги.

Контролните органи извършиха общо 203 проверки на обекти за търговия, услуги и туризъм на територията на Община Русе. Проверени са 12 обекти за продажба на учебници и ученически пособия, лавки и павилиони в учебни заведения. Посетени са 21 магазина за продажба на облекла, обувки, стоки за бита на бул. "Цар Освободител". В района на пазара в кв.Чародейка са проверени осем магазина. Посетени са 16 новоразкрити обекти. Общо 11 проверки са извършени за наличие на разрешително за търговия на открито и заплатени такси. Направени са 10 проверки по жалби и сигнали на граждани.

Съставени са 79 акта за административни нарушения, от които 72 са за нарушения на Закона за защита на потребителя и седем по Наредба № 5 на Общински съвет-Русе. Най-често срещаните нарушения са за: липса на информация на български език за нехранителните стоки; липса или непълна информация за фирма, адрес на управител , работно време и др.; неправилно съобщение за намаление на цените.

Постъпили са седем възражения по актовете, от които две са уважени и преписките са прекратени, два акта са потвърдени от наказващия орган, а други три възражения са в процес на разглеждане.

Издадените през месеца наказателни постановления са общо 65, от които 58 по Закона за защита на потребителите и нормативните актове по неговото прилагане и седем по Наредба № 5 на Общински съвет-Русе.
Връчени са 58 наказателни постановления с наложени санкции и глоби за 14 240 лв.

До Русенски районен съд чрез Община Русе са обжалвани четири наказателни постановления.
От наложени глоби и имуществени санкции през септември 2010 г. са постъпили 7 169.40 лв., от които 450.36 лв. са постъпления по ЗЗППТ и нормативните актове по приложението му, 5994,42 лв. са постъпления по ЗЗП и 724.62 лв. са постъпленията по Наредба № 5 на Общински съвет - Русе.

Издадени са 31 удостоверения за липса на задължения към общинския бюджет на фирми и физически лица.
През текущия период са разгледани 12 жалби и сигнали /три постъпили през месец август и девет от месец септември/. Шест жалби са уважени и потребителите са удовлетворени чрез ремонт и връщане на сумите. Жалбите са основно за следните стоки и услуги: закупен керамичен гювеч, като търговецът е възстановил заплатената от потребителя сума; конвекторна фурна - жалбата е решена в полза на потребителя, като е възстановена сумата за стоката; повредена инвалидна количка, на която е извършен безплатен ремонт; изработка и доставка на мебели - потребителят е удовлетворен; изработка на торта по поръчка - върната сума;
- извършени ремонтни услуги - постигнато е споразумение с потребителя относно цената.

Една жалба и един сигнал са препратени по териториална компетентност на други органи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Формула 1, сезон 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: