Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
39 организации се включиха във Фестивала на хора със специфични потребности в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 16:30 / 18.09.2023Коментари (0)443
©
Дъждовното време стресна организаторите на Фестивала "Светът е за всички“ и попречи на идеята изложбата базар да се проведе на открито пред Дома на културата в Парка на младежта. За радост, доброто настроение не беше помрачено. Вътре в сградата имаше достатъчно пространство, където се позиционираха 21 маси, отрупани с ръчно изработени предмети –  аксесоари, украшения, детски играчки. Бяха представени авторски картини, стихосбирка и гоблени.

Точно в 10 ч фестивалът беше открит. В препълнената зала кметът на Русе Пенчо Милков сподели възхищението си от силата на духа, волята и таланта на участниците в концерта и изложбата и убеждението си, че както слънцето, небето, цветята и дърветата са за всички, така и светът трябва да е за всички и хората, независимо от различията си, трябва да получават равни шансове в него. Събитието беше уважено още от  Енчо Енчев – заместник-кмет, и Катя Петрова – директор дирекция "Хуманитарни дейности“ в Община Русе. Цветя и поздравителен адрес се получиха от Областния управител на Област Русе.

Всички участници сe бяха подготвили много старателно. Силно начало на концерта поставиха участниците от училище "Йордан Йовков“ и Комплекса за социални услуги към КАРИТАС Русе. Откроиха се децата на ресурсно подпомагане от училищата "Отец Паисий“, "Проф. Веселин Стоянов“ и "Недка Иван Лазарова“ и ДГ "Зора“. Териториалните организации на Съюза на слепите и Съюза на глухите в Русе, Дряново, Горна Оряховица и Габрово се представиха много достойно.

Сдруженията КАРИТАС, "Динамика“, Щръклево, "Воля“, Ряхово, "Дете и пространство“, "Дунавско сияние“, "Смело сърце“, "Регионална достъпност“ и "Кураж“ традиционно допринесоха за доброто ниво на фестивала и за постигане на неговите цели.

И тази година центрове за специфична подкрепа на деца и лица в риск от социално изключване от Русе, Разград, Ряхово, Щръклево, Габрово, Борово, Велики Преслав и Бургас представиха себе си чрез изразните средства на танца, словото и песента.

Разшири се участието на читалищата и на клубовете на инвалида. Тази година те бяха от с. Долно Абланово, с Тетово, с Юпер, Иваново, гр. Кубрат и с. Беловец.

За първи път фестивалът придоби международен характер чрез атрактивното включване на участници от Афганистан, Сирия и Еквадор, настанени в русенския кризисен център за непридружени деца, чужди граждани и деца бежанци в риск, който е  единствен в страната.

В края на фестивала беше изказана благодарност за  партньорството и подкрепата на Русенски университет "Ангел Кънчев“ в лицето на ректора акад. Христо Белоев и проф. Юлияна Дончева от катедра "Педагогика, психология и история“. Беше връчена посмъртно награда – плакет на досегашния ежегоден участник във фестивала Валентин Минков от клуб "Различни и равни“ в университета.

Равносметката е, че общо 39 организации са взели участие във фестивала с обхванати близо 500 човека, писа РусеМедиа.

Наред с удовлетворението от добрата организация на фестивала, беше регистрирано желание на участниците следващото му издание да се проведе на открито и по възможност в централната градска част на Русе, тъй като освен че имат специфични умения, те вече имат и самочувствие и готовност да ги представят публично.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
Природни стихии
Катастрофи в Русе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: