Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
89 млади музиканти от 21 държави идват в Русе на Международна лятна академия
Автор: Екип Ruse24.bg 17:04 / 13.07.2016Коментари (0)459
©
От 13 до 28 юли, за трета поредна година, Русе ще бъде домакин на Международната лятна академия "Алегра". Събитието беше представено на пресконференция днес с участието на Председателя на Фондация "Алегра" Петър Найденов, Зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров и Изпълнителния директор на Общинска фондация "Русе - град на свободния дух" Елена Минкова.

По време на срещата господин Григоров изрази удовлетворението на ръководния екип на Община Русе от нарастващия интерес към Музикална лятна академия "Алегра" и посочи, че събитието заема достойно място в културния календар на града.

Тазгодишното издание на академията включва 7 майсторски класа: оркестрово дирижиране, хорово дирижиране, пиано, клавирно дуо, кларинет, класическа китара и тромпет. В тях ще се обучават 89 млади музиканти от 21 държави, като участниците от България ще бъдат 24.

Всички те ще имат изключителната възможност да придобият ценен опит и да усъвършенстват уменията си под вещото ръководство на изтъкнати имена от световна величина. Сред лекторите са вече познатите от миналогодишното издание на академията проф. Йоханес Шлефли (оркестрово дирижиране), клавирното дуо Генова & Димитров и тромпетистът Вим Ван Хаселт. Към преподавателския екип тази година ще се присъединят още Андреас Херман - диригент на Мюнхенския филхармоничен хор, Фабио ди Казола - швейцарски кларинетист и професор в Университета по изкуствата в Цюрих, както и Андреас фон Вангенхайм - немски китарист и композитор, който преподава във висши музикални училища в Германия и Швейцария.

В рамките на 12 дни публиката ще има шанса да се наслади на 10 концерта в Доходно здание и Русе ще се превърне в световен център на музиката. Освен традиционните заключителни концерти на отделните майсторски класове, които ще се провеждат ежедневно, започвайки от 19 юли, в програмата са предвидени и още 3 изключително атрактивни концерта, на които като солисти на русенска сцена ще излязат самите преподаватели в академията.

На 17 юли, от 20 ч., в голямата зала на Доходното здание с букет от прочути и любими на публиката инструментални бисери ще се представи румънският национален камерен оркестър със солист световноизвестният тромпетист Вим Ван Хаселт.

На следващия ден, 18 юли, от 20 ч. в зала "Европа", рецитал ще изнесе китаристът Андреас фон Вангенхайм, а на 20 юли е специалният гала концерт Алегра 2016 с участието на клавирното дуо Генова & Димитров, кларинетиста Фабио ди Казола, Русенска филхармония, смесения хор "Проф. Васил Арнаудов" и диригентите Йоханес Шлефли и Андреас Херман. Те ще изпълнят произведения от Брамс, Вебер и Чайковски.

Международната лятна академия Алегра се организира от Петър Найденов - възпитаник на НУИ "Проф. В. Стоянов", соло контрабасист на симфоничния оркестър на Люцерн, Швейцария, и преподавател във Висшето училище по изкуствата в Цюрих.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Общинска фондация "Русе - град на свободния дух", Министерството на културата, Фондация "Америка за България" и с любезното съдействие на Община Русе, ОП "Русе Арт", Държавна опера - Русе, НУИ "Проф. В. Стоянов", РУ "А. Кънчев" и хотелите "Дунав плаза" и "Вега".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: