Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
90-годишният русенец Тодор Керчев: Трудно вървя, но мога да преплувам Дунав
Автор: Екип Ruse24.bg 12:46 / 09.08.2022Коментари (0)499
"Болят ме краката, когато вървя, но щом вляза в басейна, всичко ми минава и се чувствам прекрасно. Отново се усещам млад."

Думите са на 90-годишния Тодор Керчев-Паная от Русе, който доказа, че без значение от възрастта няма невъзможни неща. В чест на своя юбилей ветеранът преплува 9 километра по река Дунав - по един километър за всеки 10 години от живота си. Постижението е наистина уникално, защото е равнозначно на девет пъти да бъде преплувана реката.

"Началната точка беше на остров край Русе, а финалът - на градския кей. Изминах разстоянието за час и 20 минути. Знаех, че мога да го направя, защото плувам от 6-годишен. Това е моята страст и рецепта за дълголетие. Плуването е хубав и силен спорт, който поддържа духа и тялото ми здрави. Опитвам се вдъхновя младите спортисти и искам да им пожелая никога да не се отказват, защото това ще ги научи на дисциплина за цял живот", сподели пред "България Днес" Тодор, който е роден на 25 юли 1932 г. Той е един от най-дългогодишните работници в бившия корабостроителен завод в града, където се пенсионира през 1992 г.

"Когато бях 7 клас, за пръв път преплувах Дунав. Причината да го направя беше, че приятелите ме насърчиха и аз ги послушах. Оттогава се явявам на различни международни състезания, както в нашата страна, така и в чужбина", връща лентата назад 90-годишният плувец. По негови думи се старае да тренира три пъти в седмицата по час и половина, за да не губи форма. Най-често плува по гръб, като силата му е в дългите дистанции - 800 м и 1500 м.

"Когато не тренирам, се грижа за лозето си. Гледам винаги да запълвам свободното си време с нещо интересно. Освен това често се събираме с останалите ветерани от клуба по плуване, защото си обменяме опит и си разказваме различни истории", споделя пред вестника Керчев, който е сред възродителите на плувния спорт в дунавската столица след Втората световна война.

"Първото градско първенство на Русе по плуване се проведе през 1950 г. и още на това първо за мен състезание спечелих и първата си победа на 100 м свободен стил", спомня си ветеранът.

През 1951 г. Тодор Керчев става първи на 1500 м на първенството на профсъюзите в София. Оттогава му остава прозвището Панай - получава го от столичани заради особения, не толкова добър стил на плуване, с който ги побеждава. През 1954 г. е трети на републиканското първенство на 1500 м. Освен това е и рекордьор на Полша на 1500 м свободен стил за над 80-годишни плувци.

"Звездният ми миг беше на участието в Световното първенство по плувен маратон на Охридското езеро през 1966 г. Тогава се класирах трети и ме награди шейхът на Кувейт с мемориален часовник "Ролекс", който все още работи" с гордост разказва Тодор.

И до днес Паная е редовен участник в национални и международни състезания по плуване за ветерани, където няма конкуренция в своята възрастова група. За последните 30 години има спечелени 223 златни медала в стиловете свободен, делфин и гръб. Първенец и носител на златни отличия е в много международни турнири по плуване за ветерани в Италия, Румъния, Полша, Турция и Гърция.

"Когато навърших 80 години, отново отбелязах годишнината си с продължително плуване. Тогава изминах 21 километра за около три часа по река Дунав от местността Стълпище до конския плаж в Русе. Сега мечтата ми е на 100-ния си рожден ден отново да покажа уменията си", заключи 90-годишният Тодор, който все още не е решил на каква дистанция и къде ще стане следващото му юбилейно плуване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: