Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Акад. Белоев към новия ректор на Русенския университет: Предаваме управлението с изграден авторитет в национален и международен план
Автор: Екип Ruse24.bg 17:27 / 21.12.2023Коментари (0)637
© Русенски университет
Проведе се церемонията по предаването и приемането на ректорската власт в заседателната зала на Ректората на Русенския университет. Ритуалът започна с въвеждане в длъжност на ректора проф. Пламен Кангалов, избран убедително от Общото събрание на Университета на 5.12. 2023 г., съобщи университета.

Изборът на Ректор беше дълга и сложна процедура, която започна още през юни и завърши днес при строго спазване на Закона за висшето образование, вътрешните нормативни актове на университета и правилата за издигане на кандидати и провеждане на избори за ръководни органи и длъжности, подчерта главният секретар на университета доц. д-р Таня Грозева.

Академик Христо Белоев предаде досегашното ръководство на новоизбрания ректор, като му връчи тържествено символите на ректорската власт – огърлицата, ректорския жезъл, олицетворяващ ректорското достойнство и власт, пръстена, и символичния ключ на университета.

"Русенският университет е една институция, градена 78 години, а от моя съзнателен живот повече от 40 години съм в нея. В последните години говорихме за университета с три думи – сила, достойнство и авторитет. Силата и достойнството университетът има благодарение на всички наши колеги, преподаватели, служители, студенти. Авторитетът се гради в годините и искам да пожелая на проф. Кангалов и новото ректорско ръководство, което ще бъде избрано през януари, да се наблегне на тези думи. Нека да сме горди с това, което постигаме и авторитетът, който има университетът, да продължи да се надгражда. И днес, предавайки щафетата на новия ректор, силно разчитам, че завоюваните върхове ще се отстояват и ще се върви към покоряване на следващи нови и нови.", каза акад. Белоев.

Той посочи, че се гордее с всичко постигнато през годините, с построеното и реновираното в университетския кампус, както и с доброто финансово състояние и отличните акредитационни оценки. Сред най-високите постижения на университета академик Белоев посочи присъждането на статут на изследователски университет и получаваната за три поредни години максимална оценка от МОН за изпълнението на програмата за управление на висшето училище. В резултат на това университетът ще разполага с над 30 млн. лв. за изследователска дейност и работа по научни проекти през следващия тригодишен период.

"Университетът е в завидно добро положение и предаваме управлението със завоювани доста високи позиции и изграден авторитет както в национален, така и в международен план.", подчерта още акад. Белоев.

Проф. Кангалов връчи на акад. Белоев символа на мъдростта – совата, в знак на признателност от целия колегиум за неговото изключително мъдро ръководство на университета, благодарение на което се осъществиха множество амбициозни, смели и грандиозни проекти, водещи към просперитет русенското висше училище.

"За мен да съм ректор на Русенския университет е чест и задължение. Призовавам всички членове на Академичния съвет да са отговорни, да работят в името и за развитието на нашия Университет. Уверявам, че ще се постарая да ръководя тази престижна институция със същата степен на ангажираност и посветеност, както и всички преди мен. През мандата ми на ректор на Русенския университет ще се стремя да отстоявам авторитета и лидерската позиция на висшето ни училище, както и да търся пътища то да постига нови високи успехи.", каза ректорът проф. Кангалов.

Той изрази благодарността си към академик Белоев за неговите думи на подкрепа и добри пожелания.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: