Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Алексей Жалов представя книгата си "Половин век под земята" в РИМ-Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 10:42 / 04.04.2024Коментари (0)958
© РИМ - Русе
На 11 април 2024 г. (четвъртък) от 18:00 ч. ще бъде представена книгата "Половин век под земята“ на Алексей Жалов. Събитието ще се състои в залата за временни изложби на Екомузей с аквариум, съобщиха от Регионален исторически музей - Русе.

"Половин век под земята“ е увлекателен разказ за пътя на автора от пещерняк-любител до професионалист със съществен принос към българската спелеология. Тези страници са изпълнени с паметни открития, опасни прониквания и неуморни изследвания на впечатляващи пещери по цялото земно кълбо. Историята вплита в себе си разкази за емблематични събития като експеримента за престой под земята в продължение на 62 дни и спускането в световноизвестните пещерни кладенци Епос и Проватина в Гърция. Изпълнени с емоции са разказите за проучването на редица пещерни райони и пещери в България, Албания, Гърция, Виетнам, Иран, Куба, Китай, Косово.

На фона на споделените подземни истории изпъкват имената на много познати и непознати фигури, които по един или друг начин са оставили светла диря в историята на пещерното дело и спелеологията в България. Смелите приключения на тези подземни Колумбовци смайват, вдъхновяват и разкриват красотата на един загадъчен и вълнуващ свят.

Алексей Жалов е роден през 1953 г. в София. Възпитаник е на Националната спортна академия "Васил Левски“. Работи 34 години в Българската федерация по пещерно дело (спелеология) – повечето от тях като заместник-председател. Отделно членува в пещерни клубове "Алеко“ и "Хеликтит“, София. Придобил е многобройни спелеоложки  специализации у нас и в чужбина, и се изявява като изтъкнат и желан преподавател, организатор и изследовател. Участвал и ръководил е множество национални и клубни експедиции у нас и на 3 континента, където е изследвал над 1000 пещери. Автор е на 9 книги и на над 400 популярни и научни статии на тема "спелеология“ у нас и в чужбина. Инициира създаването и ръководи дълги години Балканския спелеоложки съюз. Член-основател е на Българското пещерно дружество. Заемал е и отговорна позиция в Европейската федерация по спелеология.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
Санкциите срещу Русия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: