Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
БДЖ ще осигури вагони за превоз на велосипедите на участниците в колоездачния преход "Дунав Ултра"
Автор: Екип Ruse24.bg 16:25 / 01.09.2023Коментари (0)769
©
За поредна година БДЖ ще осигури вагони за превоз на велосипедите на участниците в колоездачния преход "Дунав Ултра". Националният железопътен превозвач е традиционен партньор на инициативата и тази година отново ще осигури специализирани вагони за превоз на велосипеди към съставите на два влака от София за Видин в подкрепа на участниците в изминаването на най-дългия туристически велосипеден маршрут в България.

В понеделник на 4 септември сутрешният и обедният влак от София за Видин ще потеглят с допълнителен вагон за превоз на велосипеди в готовност да приемат желаещите ентусиасти да се включат към велопохода от Видин, където ще се проведе промо събитието на тазгодишното 10 издание на инициативата "Дунав Ултра“. Според очакванията на организаторите в прехода ще се включат над 150 желаещи, повечето от които ще се придвижат с влак до Видин.

На следващия ден след пристигането си в крайдунавския град любителите на велосипедния туризъм ще се отправят към централния площад в града, който ще бъде арена на промо събитието за символичния старт на прехода по поречието на река Дунав, свързващ реката с Добруджа и Черно море. Увеличава се интересът към инициативата на международно ниво, като тази година се очаква да се включат участници от седем големи европейски държави.

Маршрутът на "Дунав Ултра" свързва най-северозападното с най-североизточното населени места на страната (с. Куделин и с. Дуранкулак). Траекторията му от 740 км преминава през или в района на 119 населени места - 17 града и 102 села, до 15 от които има достъп с железопътен транспорт. Това са Видин, Лом, Милковица, Долни  вит, Сомовит, Черквица, Ореш, Свищов, Иваново, Две могили, Русе, Силистра, Добрич, Генерал Тошево и Кардам. Маршрутът придобива популярност със събития, чието предизвикателство е разстоянието му да се измине в рамките на 48 часа с велосипед.

Събитието няма състезателен характер, а е персонално предизвикателство за всеки участник. По време на прехода всички колоездачи стартират заедно, но всеки е свободен да следва свой собствен план за преминаване, собствено темпо и съответно скорост.

Целта е успешно изминаване на дистанцията с велосипед - индивидуално или екипно, но задължително на собствен ход и популяризиране на богатата история на региона, неговите традиции и природни забележителности.

Всеки желаещ да се включи в инициативата, може да започне своето пътуване от произволно избрана точка по маршрута. За целта, удобна възможност за превоз на велосипеди с влак до поречието на река Дунав потенциалните участници имат не само до Видин. Любителите на преходите с велосипед могат да пътуват с влак до крайдунавските градове Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра, откъдето да се включат в маршрута на "Дунав Ултра".

Разписанието на влаковете е лесно достъпно в електронния пътеводител на официалната страница на БДЖ (www.bdz.bg) и в Google maps.

Като представител на най-екологичния транспорт в България, а именно железопътният, БДЖ подкрепя различни инициативи за екологичен начин на придвижване и туризъм с цел опознаване на повече културно-исторически обекти на територията на страната.

Билети за пътуване и талони за превоз на велосипеди могат да бъдат закупени на билетните каси от всички жп гари в страната. БДЖ призовава участниците да се снабдят предварително с документи за своето пътуване и да не чакат последния момент, което предоставя възможност дружеството предварително да планира необходимостите от още допълнителни места.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: