Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Б.Т.Р. и милиони лазерни лъчи за празника на Русе: Вижте цялата програма!
Автор: Екип Ruse24.bg 11:50 / 05.05.2012Коментари (0)1750
© Ruse24.bg
Атрактивна и богата програма очаква русенци на празничния 6 май, когато честваме празника на град Русе, Деня на храбростта и българската армия и Гергьовден. По установена традиция Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит ще отслужи празнична Света литургия в храм "Свети Георги". 

В 11.30 часа литийно шествие с дарената на града ни частица от мощите на Св. Георги ще тръгне от Паметника на Свободата до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, където в 12 часа ще започне Тържествената церемония по повод 6 май - Ден на храбростта и българската армия. Слово ще произнесе г-н Стефко Бурджиев - областен управител на Област Русе. НВПр. Митрополит Неофит ще отслужи благодарствен молебен. Държавни и общински институции, Генералното консулство на Русия в Русе, граждански организации, политически партии ще поднесат венци и цветя пред паметника. В церемонията ще участва почетна рота от Русенския гарнизон, Общинският духов оркестър. Водещ е актьорът Венцислав Петков. 

На празника на града Регионалният исторически музей посвещава изложбата "Средновековен град Червен. Консервация на Епископска резиденция (XV - XVII в.)", която ще бъде открита в 12.30 часа в експозиционната зала "Княз Александър І". Тя включва находките, открити по време на археологическите проучвания на този уникален комплекс. През периода 2004-2006 г., с участието на студентски екипи от Великобритания, в средновековния град Червен е разкопан голям укрепен комплекс, който включва църква, жилищни сгради и обширен двор, обградени от масивна стена. Проучването показва, че това е резиденцията на червенския епископ през ранния османски период. Изложбата се осъществява по проект "Епископска резиденция от късното Средновековие - археология, образование и туризъм", реализиран през 2011-2012 г. от Регионален исторически музей - Русе, с финансовата подкрепа на Американски научен център - София и Фондация "Америка за България".

В 16 часа в Русенската художествена галерия на ул. "Борисова" 39 ще бъде открита Юбилейната изложба "45 години Задруга на майсторите на народни и художествени занаяти". Тя включва произведения на майстори от Русе, Пловдив и София, работещи в различни направления на приложното изкуство: метал, плетива, плъст (тепана вълна), дърворезба, накити, носии и др. Посетителите ще могат да видят и авторски изделия, направени от ковачи, леяри, ножари и др.

Една нова и нетрадиционна празнична проява - Фестивал на уличното изкуство, също е посветена на празника на града. Сдружение "BMST - Карнавали" е организаторът на проект, финансиран от Община Русе, благодарение на който по улица Александровска след 15.30 часа гражданите и гостите на града ще могат да видят атрактивни улични артисти от няколко европейски страни и Япония.

Много забавления са организирани и за децата и младите хора.

От 11 часа в Мегамол "Русе"е Детското празнично утро, в което ще вземат участие деца и изпълнители от Общинския детски център за култура и изкуство. В 12 часа актьорът Любомир Фърков ще забавлява децата пред Вазата в Парка на младежта по инициатива на Общинския младежки дом. 

Тийнейджърите ще могат да видят в Дом "Канети" на ул. "Славянска" берлинския лууп DJ Ricoloop. Той експериментира с различни аналогови и дигитални инструменти и ги миксира на сцената със своята лууп-машина като добавя бийтбокс и перкусии с уста. От 12 часа ще започне работа неговият Музикален уъркшоп, в който желаещите ще имат възможността да се поупражняват в луупа и бийтбокса с професионална помощ. Уъркшопът е безплатен, но има ограничение на броя участници. 

Кулминацията на празничния 6 май е концертът на популярната рок група Б.Т.Р. и съпътстващото я уникално лазерно шоу LYUSTAM. Милиони лазерни лъчи ще осветят нощното небе над Русе. Кметът на Община Русе Пламен Стоилов ще приветства русенци и под празничните светлини фойерверки ще си пожелаем здраве и благоденствие. Това събитие, организирано от Община Русе, е финансово подкрепено от русенските фирми Монтюпе, Дунарит, Медиком и ВиК.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: