Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Бели гълъби в небето над Русе в Деня на победата по обед
Автор: Екип Ruse24.bg 12:31 / 09.05.2009Коментари (0)646
© Ruse24.bg
Днес по обед пред паметника "Альоша" в Русе се събраха Генералният консул на Руската федерация Юрий Торшин, зам. - областните управители Добрин Данев и Баки Солак, областните управители на Търговище и Плевен, представители на град Баку заместниците на кмета Божидар Йотов Атила Минев и Орлин Лазаров, началникът на кабинета Валентин Христов, представители на дружеството за приятели с Русия и Руската федерация, Руския клуб, ветерани от войните, хора от общинската структура на БСП - Русе, представители на неправителствени организации, за да почетат Деня на победата. Събитието бе организирано от Генералното консулство на Руската федерация в града, Община Русе и редица местни неправителствени организации. Тържествената церемония бе открита с реч, посветена на Великата отечествена война и жертвите, дадени от народите на бевшия СССР в борбата срещу нацистка Германия в периода 1941 - 1945 година.

Привествия към присъстващите и думи на почит и признателност към загиналите воини изказаха доц. Кр. Ениманев и г-н Торшин. Кр. Ениманев не може да забрави 2 194 денонощия - тревоги, стрелби и смърт. Той не може да забрави това, което "кафявата чума" донесла на света в 61 държави. Прекалено много млади загинали за свободата, прогреса и цивилизацията. Той си спомни, че днес е и Денят на Европа. Отбеляза, че винаги ще се помни този ден, когато се прекланят пред паметта на загиналите в борбата срещу фашизма и хитлеризма. 18 000 доброволци дала България на бойното поле. Някои от тях бяха днес пред паметника "Альоша".

Наред с напомнянето за милионите жертви и парада в Москва, г-н Торшин посочи, че някои членове на ЕС не празнуват Деня на победата и връчват награди на свои граждани, били се срещу русите в подкрепа на хитлеристите. Той осъди това явлуние, за което Брюксел мълчи. Генералният консул пусна във въздуха два бели гълъба с пожелания за мир. В небето над града хвръкнаха още поне 10 такива птици от двете страни на паметника.

Звучаха популярни песни от военния период. Прочетени бяха на руски и стихове от Маша Станчева и ученичка от СОУЕЕ. Общинският духов оркестър изпълни националният химн и маршове. Венци и цветя поднесоха на паметника гражданите и представителите на общинска и държавна власт. Особено впечатление направи венец, поднесен от най - новия член на организацията за приятелство с Русия и народите от бившия Съветски съюз - циганската общност. Имаше и венци и цветя от русенски фирми. В същото време се раздаваше вестник "Комунистическо дело".

Източник: ruseinfo.net







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: