Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Блок-ковчег се наклони застрашително! Общината към обитателите му: Оправете си го сами!
Автор: Екип Ruse24.bg 10:31 / 12.04.2012Коментари (53)22275
© Монитор
Жилищен блок в Русе се накланя застрашително и заплашва да погребе живи обитателите при следващото по-сериозно земетресение. Наклонът на блок "Русия" се вижда дори с просто око. Спрямо основата последният, 12-и етаж е изместен с близо метър, а огромното тяло на сградата започва леко да се усуква. В блока ковчег живеят 52 семейства и всеки ден треперят за живота си. Вратите и прозорците на апартаментите се затварят сами, а яденето в чиниите се накланя на една страна.

"Ето, ще излея вода в коридора и вижте как бързо ще тръгне по наклона", показва нагледно дефектите пенсионерката Йорданка Младенова. Тя отваря и апартамента си на 10-и етаж, за да видим, че въобще не й се налага да затваря вратите. На всяка една от тях е вързала връвчица, ако иска да стои отворена.

"На всичкото отгоре цялата сграда потъва. Вече е слязла надолу с десетина сантиметра. От ходене по инстанции и от липса на съдействие се чудим вече какво да си говорим", разказва Йорданка.

Съседите твърдят, че проблемът им въобще не е от вчера. Блокът е построен през 1968 г., а деформациите започнали след голямото земетресение през 1977 г. Тогава по горните етажи се появили първите признаци на накланяне. Най-страшно било вечер, когато в тишината се чувало пропукването на сградата. Хората вече са се нагледали всяка година да идват от общината, да правят замервания и след това да няма никакъв резултат. От специалистите разбрали, че причината за пропадането е не само в земетресението, а и в льосовата почва, върху която е построен блокът.

"Ето папката с жалбите ни до инстанциите. Тропаме по вратите на депутати, министри, кметове повече от 10 г.", показва насъбралата се през годините документация Лиляна Сиракова. Решили преди десетина години да поставят проблема си и пред Народното събрание. Получили отговор, че всяко семейство трябва да извади от джоба си по 20 400 лева, за да се укрепи сградата.

Блокът бил частна собственост. Как може един пенсионер да извади тези пари", пита Лиляна. За жалост проблемът с пропадането не засяга само блок "Русия". Пропада и целият гаров комплекс, както и съседните блокове "Булаир", "Калофер", "Братя Миладинови", "Иван Димитров", "Чая" и др. За всички тях всяко следващо земетресение може да се окаже фатално.

"Блок "Русия" е частна собственост и хората, живеещи в него, трябва да се погрижат за укрепването му", категоричен е началникът на общинския отдел "Сигурност и управление при кризи" Спасимир Димитров. Според него хората не трябва да смятат, че държавата категорично трябва да носи отговорност за всичко и както обитателите на една къща запретват ръкави при появил се дефект и го отстраняват сами, така и живеещите в "Русия" трябва да потърсят разрешение на проблема си.

Областният управител Стефко Бурджиев заяви, че е направено предпроектно проучване на пропадащия район, на базата на което е изработено техническо задание за работен проект. С него ще се кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Според Бурджиев укрепването на целия район трябва да стане на няколко етапа, за да не се товари наведнъж финансово държавата. "Най-напред може да се укрепи гаровият подлез, после сградата на автогарата, след това на жилищата и т.н.", смята Бурджиев.


Източник: в. "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.01.2013 г.
0
 
 
Всъщност, тези хорица си заслужават положението. Толкова пари им открадна `домоуправителката` Татяна Василева, че думи нямам. А те си мълчат.
Aнонимен
на 16.04.2012 г.
0
 
 
Аз имам разместени капаци на покрива на частната си къща. Искам държавата да дойде и да ги оправи!!! :)
Aнонимен
на 15.04.2012 г.
0
 
 
Ей ама най-много обичам мрънкащи бабки… Като сте видели дефекти още 1977, какво направихте до 2012 ?!?! Молихте се на бай Тошо ли? 35 години мрънкахте по институции ли? Блока е 100% частна собственост. Какво могат да направят институциите? Да ви купят нови апартаменти ли? Единствено гражданска защита да забрани достъпа и да отцепи района, за да не пострада някои!!! Да се направят вертикални упори. 52семеиства по 1000лв. на година са 52 000лв. или има няма 3лв. на ден на семейство!!! 5х52000лв=260000лв са около 5 вертикални упори. Ауууу ама то някои 35 години е мрънкал и сега е късно за укрепване т.е. няма как да се изправи блока!!! Ама то технически погледнато и да се укрепи, жилищата в болка струват вече 30ст. на кв.м.… От деформацията са обезценени до 0… Има една много хубава приказка за братята и неволята… е да ви кажа ама тихо под секрет… неволята няма да дойде…но виж гравитацията 9.8G от 35 години си е се 9.8 от 1687г си е 9.8… Купувам за 100лв за тристаен, 80лв за двустаен, 50 за гарсониера, като поемам всички разходи по-сделката и задълженията на предишния собственик за комунални разходи!!! П.С. Честит Великден…
Aнонимен
на 14.04.2012 г.
0
 
 
Домът е продукт който обикновеният българин купува жеднъж в живота си и е инвестицията на целия негов труд и спестявания(изклчая децата и тяхното образование).Домът трябва да гарантира сигурността и спокойствието на обитателите му.Това е неговата крепост.В него човек отглежда децата си.Това е наследството което българинът завещава на поколенията след него.Тези хора са си вложили парите именно за такъв продукт,но на практика държавата ги е излъгала.Прибрала е парите им, а не им е дала съответната стока.Хората не са виновни.Държавата е тази, която е отговорна за състоянието на блока,защото тя им е продала апр. които въобще не е имала правото да пострява на това място.Тя трябва да намери средства да ъкрепи блока или да им построи нови жилища безвазмездно, защото те са си платили ведъж вече за това.Нейна е отговорността за живота на тези хора и е срамота тя да отказва това.Проблемите не са породени от лошо стопанисване,а от безотговорността на държавните и служители(геолози и др.)Състоянието на този висок блок не бива да се сравнява с къща.Необходимостта от бърза намеса е крещяща,защото се касае за човешки живот а укрепването на подлеза и автогарата на този фон есмешно и престъпно.
Aнонимен
на 13.04.2012 г.
0
 
 
Спасимир Димитров е просто парче !!! Частен бил блока, а ? А земята под него чия бе Димитров ?! Да не би блока да се е килнал от вятъра ??? Значи тези хорица, 50 години са си плащали данъците до стотинка. Щото иначе 300 бирника щяха да тичат по петите им. А сега, когато имат нужда от помощ, няма такава. Правете жилища в Русе на орките. Те ще ви хранят. Гнусна територия на която съм роден !!!
Aнонимен
на 13.04.2012 г.
+1
 
 
Частен си е блока. Както и частните къщи на хората. Колкото и да викат неволята - сами трябва да си помогнат. Ако не - да си седят така.
+1
 
 
Моля Ви да не обвиняваме за всичко държавата! Това е частна собственост и никой не е длъжен да я ремонтира.Вярно е,че живеем в една от най -неуредените държави и най -слаба социялна политика,но тива не е правилен пример.Единствено може да поискате да ви бъдат осигурени апартаменти от жилфонд.
0
 
 
Това е българският аналог на кулата в Пиза.
Aнонимен
на 12.04.2012 г.
0
 
 
ниамам кирилица/ не излиза при регистрациата! До 2000год живиях в бл Перла-укрепвахме там, преместих се в гаровиа раион-сега пак състия проблем..!!! Какво е насето строителство? Какви проувания са направени за основата на раиона и кои? се подписва? за да се застрои" едно петно"? И много осте вапроси има близки в састиа смисал,но ми е трудно да писа с тази клавиатура/извинете/ Има подписи за всиако ресение!
Aнонимен
на 12.04.2012 г.
0
 
 
35! години откакто са започнали проблемите с накланянето на жилищния блок. Дори да оставим това настрана, не вярвам някой в "държавата" да вземе становище и да реагира, а камо ли и адекватно. Ей така ще си потънем бавно в льоса и ще си изчезнем, все едно не ни е имало, анонимно.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: