Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Блок в Русе трябва да доплати 1 милион лева за саниране по програмата
Автор: Екип Ruse24.bg 09:54 / 17.01.2024Коментари (0)455
© РусеМедиа
Блок в Русе трябва да доплати 1 милион лева, за да участва във втория етап на програмата за саниране, при който живущите осигуряват 20% от финансирането. Хората са разочаровани, а кметът на Община Русе Пенчо Милков публично обяви, че има двоен стандарт в класирането на жилищните блокове, които ще бъдат санирани безплатно. Той е изпратил възражение до министъра на регионалното развитие с настояване да се направи проверка на енергийните обследвания.

Само 7 жилищни блока в Русе ще получат пълно финансиране за енергийна ефективност, а 25 са в резервния списък. Хората от блок "Найден Киров“ са сред единиците, които обмислят да участват във втория етап.

"Сумата от 154 000 лв. трябва да бъде доплатена – 20-те процента съфинансиране. Това е около 6000 лв. на апартамент, които трябва да бъдат дофинансирани от етажните собственици. Не е никак малко, но по-големият въпрос е как и какво ще се случи след това. Те ще съберат тези пари, да речем, въпросът е оттам нататък кой как ще проведе обществените поръчки. Даже имат идеи да наемат външни лица, експерти, които да наблюдават, само и само парите им да бъдат вложени както трябва и да бъде с правилните материали“, казва професионалният домоуправител Цветелин Цонев, цитиран от РусеМедиа.

Това е един от малкото блокове, които са готови все пак да опитат да продължат по процедурата. "За блок "Боримечка“ например общата сума за саниране е около 5 млн. лв., което означава, че хората трябва да извадят 1 млн. лв, което е абсолютно безумие“, казва още Цонев.

За градове като Русе предвиденото финансиране е 50 млн. лв., но одобрените проекти са едва за 21 млн. От общината смятат, че има двоен стандарт в оценките.

"При нас енергийното обследване е направено честно и точно и съобразно това е ясно, че няма как панелен блок да стане сграда енергиен клас А. В други общини обаче се забелязва прецедент – панелните им блокове определени фирми са декларирали, че могат да станат блокове с енергиен клас А. Специалистите казват, че практически е невъзможно. Не е честно дадени градове да получават 100 процента финансиране, за сметка на много други градове като град Русе.

Считаме, че определено в някои градове енергийните обследвания са изкривени, меко казано. Няма как в град като Русе, най-северен град, да няма енергийно спестяване, а в южни градове да се доказват и невъзможни цифри. Така че нашата молба с други кметове е да седнат компетентните органи, които разбират от енергийни обследвания, да отворят енергийните обследвания, които са изпратени, и да кажат справедливо – възможно ли е панелен блок, абсолютно същият като панелните блокове в Русе и в други градове, да бъде енергиен клас А – нещо, което това е изключително трудно да се докаже“, заявява Пенчо Милков.

Регионалният министър Андрей Цеков от своя страна коментира, че за критериите, одобрени и от Европейската комисия, е имало обществено обсъждане и срок за обжалване. Според него призивите за преразглеждане на класирането са неоснователни.

"В момента мисля, че става въпрос по-скоро за политически натиск за преразглеждане изобщо на философията на разпределение на тези средства, което обаче е безкрайно закъсняло, както от правна, така и от гледна точка на целесъобразността. Ако има данни за измами, за грешки при оценяването, има и ред“, казва Цеков.

От МРРБ обясниха, че ако две еднакви сгради са посочили различен бюджет за саниране, повече точки получа блокът, заявил по-малко средства. При съмнения за неверни данни ощетените могат да подадат сигнал до Агенцията за устойчиво енергийно развитие с копие до МРРБ и до Европейската прокуратура.

Още по темата: общо новини по темата: 87
11.04.2024 »
04.04.2024 »
28.03.2024 »
07.03.2024 »
29.02.2024 »
07.02.2024 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: