Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Блок в Русе трябва да доплати 1 милион лева за саниране по програмата
Автор: Екип Ruse24.bg 09:54 / 17.01.2024Коментари (0)489
© РусеМедиа
Блок в Русе трябва да доплати 1 милион лева, за да участва във втория етап на програмата за саниране, при който живущите осигуряват 20% от финансирането. Хората са разочаровани, а кметът на Община Русе Пенчо Милков публично обяви, че има двоен стандарт в класирането на жилищните блокове, които ще бъдат санирани безплатно. Той е изпратил възражение до министъра на регионалното развитие с настояване да се направи проверка на енергийните обследвания.

Само 7 жилищни блока в Русе ще получат пълно финансиране за енергийна ефективност, а 25 са в резервния списък. Хората от блок "Найден Киров“ са сред единиците, които обмислят да участват във втория етап.

"Сумата от 154 000 лв. трябва да бъде доплатена – 20-те процента съфинансиране. Това е около 6000 лв. на апартамент, които трябва да бъдат дофинансирани от етажните собственици. Не е никак малко, но по-големият въпрос е как и какво ще се случи след това. Те ще съберат тези пари, да речем, въпросът е оттам нататък кой как ще проведе обществените поръчки. Даже имат идеи да наемат външни лица, експерти, които да наблюдават, само и само парите им да бъдат вложени както трябва и да бъде с правилните материали“, казва професионалният домоуправител Цветелин Цонев, цитиран от РусеМедиа.

Това е един от малкото блокове, които са готови все пак да опитат да продължат по процедурата. "За блок "Боримечка“ например общата сума за саниране е около 5 млн. лв., което означава, че хората трябва да извадят 1 млн. лв, което е абсолютно безумие“, казва още Цонев.

За градове като Русе предвиденото финансиране е 50 млн. лв., но одобрените проекти са едва за 21 млн. От общината смятат, че има двоен стандарт в оценките.

"При нас енергийното обследване е направено честно и точно и съобразно това е ясно, че няма как панелен блок да стане сграда енергиен клас А. В други общини обаче се забелязва прецедент – панелните им блокове определени фирми са декларирали, че могат да станат блокове с енергиен клас А. Специалистите казват, че практически е невъзможно. Не е честно дадени градове да получават 100 процента финансиране, за сметка на много други градове като град Русе.

Считаме, че определено в някои градове енергийните обследвания са изкривени, меко казано. Няма как в град като Русе, най-северен град, да няма енергийно спестяване, а в южни градове да се доказват и невъзможни цифри. Така че нашата молба с други кметове е да седнат компетентните органи, които разбират от енергийни обследвания, да отворят енергийните обследвания, които са изпратени, и да кажат справедливо – възможно ли е панелен блок, абсолютно същият като панелните блокове в Русе и в други градове, да бъде енергиен клас А – нещо, което това е изключително трудно да се докаже“, заявява Пенчо Милков.

Регионалният министър Андрей Цеков от своя страна коментира, че за критериите, одобрени и от Европейската комисия, е имало обществено обсъждане и срок за обжалване. Според него призивите за преразглеждане на класирането са неоснователни.

"В момента мисля, че става въпрос по-скоро за политически натиск за преразглеждане изобщо на философията на разпределение на тези средства, което обаче е безкрайно закъсняло, както от правна, така и от гледна точка на целесъобразността. Ако има данни за измами, за грешки при оценяването, има и ред“, казва Цеков.

От МРРБ обясниха, че ако две еднакви сгради са посочили различен бюджет за саниране, повече точки получа блокът, заявил по-малко средства. При съмнения за неверни данни ощетените могат да подадат сигнал до Агенцията за устойчиво енергийно развитие с копие до МРРБ и до Европейската прокуратура.

Още по темата: общо новини по темата: 87
11.04.2024 »
04.04.2024 »
28.03.2024 »
07.03.2024 »
29.02.2024 »
07.02.2024 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: