Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Блъсната велосипедистка от Русе получава 20 000 лева обезщетение 
Автор: Екип Ruse24.bg 14:43 / 16.05.2023Коментари (0)4220
©
Снимката е илюстративна
Решението на Окръжен съд – Русе, с което ЗД "Евроинс“ АД е осъдено да плати 20 000 лв. обезщетение на В. Н. заради ПТП, бе потвърдено от по-горната инстанция и влезе в законна сила.

На 14.09.2020г. около 07,50 ч. 19-годишното момиче управлявало велосипед по велоалеята между платната за движение на бул. "Цар Освободител“ в гр. Русе в посока центъра. Въпреки червения сигнал на светофара, В. Н. навлязла в кръстовището, образувано от булевардите "Цар Освободител“, "Христо Ботев“ и "Неофит Бозвели“.

Идващият с 65 км/ч от бул. "Христо Ботев“ лек автомобил "Рено“ преминал на жълт сигнал и я ударил. В резултат на това велосипедистката получила счупване на лява раменна кост и множество охлузвания. Девет дни е била на лечение в болницата и още 37 дни вкъщи. Оперативно са й били поставени метални импланти, които година по-късно са били премахнати отново оперативно. Възстановителният период след счупването на костта е бил около 5-6 месеца, а след отстраняването на синтезата – около 20-30 денонощия. Пострадалата е изпитвала силни болки непосредствено след травмата и след операцията, оплаквала се е, че не може да стане от леглото и да се обслужва самостоятелно. И понастоящем продължавала да се страхува и не искала да кара велосипед.

Предявила претенция към застрахователното дружество, в което била сключена застраховката "Гражданска отговорност“ за автомобила, но получила отказ. Затова поискала съдът да го осъди да й изплати 40 000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди.

Ответникът е направил възражение за съпричиняване – велосипедистката допринесла за настъпването на ПТП като не е съобразила светофарната сигнализация.

Според Окръжен съд – Русе, съвкупната преценка на събраните по делото доказателства сочат, че произшествието е настъпило в резултат на виновното и противоправно поведение и на двамата участници в движението. Ако водачът на автомобила се е съобразил с изискванията на Закона за движение по пътищата и се е движил с допустимата скорост, е могъл да избегне удара с по-уязвимия участник в движението. Отчитайки вида и характера на причинените на В. Н. телесни увреждания, продължителността на проведеното болнично и извънболнично лечение, преживения стрес, както и социално-икономическата обстановка в страната, съдът е приел, че справедливият размер на застрахователното обезщетение възлиза на 40 000 лв.

Възражението на застрахователното дружество е било счетено за основателно, тъй като безспорно велосипедистката е навлязла в кръстовището на червен сигнал на светофара и по този начин е допринесла за настъпването на ПТП. Затова определеното обезщетение е било намалено с 50 %.

Тези изводи на Окръжен съд – Русе са били приети за основателни и законосъобразни от апелативната инстанция, поради което решението вече е в законна сила.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: