Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Чужд имот набързо изтъргуван в най–скандалната държавна заменка
Автор: Екип Ruse24.bg 15:06 / 26.07.2010Коментари (1)30843
© Ruse24.bg
Съдебно решение поставя под въпрос най-скандалната сделка на бившата областна управа за апетитния имот на "Александровска" 98. От него излиза, че ексгубернаторът Мария Димова е продала чужда собственост. Как ще се развие тази тригодишна сага около златната заменка още не е ясно, сега това зависи изцяло от общината. Върховният касационен съд излезе с определение, което отхвърли жалбата на областта срещу решението на Русенския окръжен съд, което призна на общината правото на собственост върху 214 идеални части от терена на най-скъпата търговска улица на Русе. Същите онези части, които държавата с лека ръка почти подари на една своя служителка. Претенциите на общината върху собствеността на сградата в парцела не са удовлетворени просто защото тя е премахната.

Имотното дело на общината срещу областта за "Александровска" 98 тръгва още през септември 2007 година, когато местната власт решава да си търси правата. Законът й дава тази възможност, когато става дума за жилищни имоти, какъвто е случаят.

Успехът на общината обаче поставя пред кмета Божидар Йотов тежка дилема, защото имотът, за който става дума, мина през две заменки, а новият му собственик е строителната фирма "Интис". Когато преди 3 години неизгодната сделкабеше извадена наяве, резултатът от публичния скандал, който стигна дори до парламента, отиде в прокуратурата, но след месеци разследване тя му сложи точка с произнасянето, че данни за престъпление няма и държавата не е ощетена.

Новият областен управител Пламен Стоилов обжалва пред Апелативната прокуратура във Велико Търново и тя го върна за ново разглеждане с конкретни предписания. Интересното е как ще се развие сега делото. Балонът "всичко е законно" вече се спука, защото излезе, че Мария Димова се е разпоредила не с държавен, а с общински парцел. Как всъщност се случва това? След като през септември общината завежда дело, за да си върне имота, на 1 октомври 2007 г. областният управител Мария Димова подписва въпросната златна заменка.

Апетитната хапка "глътва" нейната служителка Галина Иларионова, по онова време директор на държавната собственост. Тя заменя своя апартамент от 64 кв. в блок "Енергетик" 1 в "Здравец Изток" за държавния терен с построената в него сграда. Сградата наистина е стара и порутена, дори обявена за опасна от кмета Божидар Йотов. Нещо повече, негова заповед разпорежда на областта да я събори. Мария Димова обаче не я изпълнява, защото това би попречило да се завърти колелото на късмета за своята вярна служителка. Така срещу скромното си панелно жилище и доплащане от около 7000 лева Иларионова удря джакпота - взема златен терен на пъпа на Русе. Само три дни след това държавната служителка врътва нова заменка, този път с "Интис". Частната фирма получава подходящия за строителство терен, а Иларионова се урежда с модерен нов апартамент от 103 кв. метра на централната уличка "Хан Крум". Комбинацията калкулира очевидна печалба, а по закон подобни заменки са позволени на държавните чиновници само за задоволяване на жилищни нужди.

Само ще припомним, че старото жилище на областната директорка е оценено на 64 302 лева, а апетитната хапка "Александровска" 98 - на 68 627 лева без дължимите данъци и такси. В хода на разследването на сделката за имота на централната улица експертизата го оценява на 179 413 лева. Въпреки това Окръжна прокуратура прекратява досъдебното производство. Тази експертиза е цитирана в една от жалбите по случая "Александровска" на Стефка Савчева, която държи част от парцела, в който се намира скандално продаденият държавен имот. За да е ясно, трябва да припомним, че Савчева влиза в битката срещу областния управител Мария Димова и нейната подчинена Иларионова, защото самата тя е се смята ощетена като съсобственик. Жената заедно с дъщеря си държи около 250 идеални части от атрактивния терен с обща площ 457 кв. Метра. Затова тя прави предложение до областната управа да изкупи държавния дял или да го замени, но молбата и е отхвърлена.

Тук следва да се отбележи, че в акта за държавна собственост фигурира само сграда и прилежащите 214 идеални части и затова не са отбелязани никакви съсобственици. В кадастралната служба обаче са вписани Стефка Савчева и нейната дъщеря Райна Костова. След заменката в скицата на имота вместо държавата като техен собственик фигурира Галина Иларионова. Впрочем, Мария Димова "пропуска" да забележи и общинските претенции. Когато тръгва да прави сделката със своята служителка, исковата молба на общината вече е вписана в Службата по вписванията.

Днес юристите на областта са категорични: и двете страни по договора са действали недобросъвестно, защото са били запознати със статута на имота и предявяваната претенция към него. Ако върнем лентата още по - назад, ще видим, че споровете за този имот между област и община имат 10- годишна давност. През 2000 година той е държавен и е предоставен на областта от общинската фирма "Жилфонд". 4 години по-късно областният управител Румен Януаров преви списък с недвижими имоти, които счита за общинска собственост. "Александровска" 98 е един от тях. През същата година кметът Елеонора Николова писмено иска отписване на този имот от държавните регистри, за да стане той общински с мотива, че е отреден за жилищно строителство до 4 етажа. През 2005 г. процедурата вече е стигнала до министъра на регионалното развитие и благоустройството за безвъзмездно прехвърляне на имота. Междувременно има ново правителство, а областен управител става Мария Димова. В началото на 2006 г. зам.-министър Калин Рогачев иска нейното становище за прехвърлянето на този и други имоти от списъка на Януаров. Отговорът й е, че тече проверка и оглед. През май следващата година Димова изпраща в МРРБ списък с държавните имоти, които могат да се прехвърлят на общината. И, разбира се, "Александровска" 98 не е сред тях. 6 месеца по-късно лъсва скандалната сделка.

Днес топката отново е в ръцете на кмета на Русе. Областните юристи са категорични, че договорът може да бъде развален само по съдебен път. А Божидар Йотов, за да защити общинския интерес, би следвало да настоява сделката между Галя Иларионова и "Интис" да бъде обявена за нищожна, а, разбира се, и първоначалната заменка. Заради чиновническата далавера най-потърпевш от това развитие е строителната фирма. Интересно обаче как при изготвянето на нотариалния акт не е станало ясно, че има съдебни претенции към имота, предмет на сделката. Според юристи казусът е много заплетен, защото в него са намесени различни страни и интереси.

Дали Иларионова ще върне апартамента на "Интис"? На този етап никой не се наема да каже какво ще стане с ексобластния управител Мария Димова, подписала тази некоректна сделка. Впрочем, само преди месец гръмна друг подобен скандал - "Виваком" претендира за собственост върху апетитния терен до "Левента", който Димова продаде на търг. Нищо чудно това съвсем случайно /или неслучайно/ да е другата й сделка с чужд имот.

Източник: в. "Утро"

Още по темата: общо новини по темата: 12
24.04.2012 »
16.06.2010 »
08.06.2010 »
04.05.2010 »
18.02.2010 »
17.02.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Затвор и нищо друго ... заслужава си го , колко окраде и раздаде , мъжа и колко намаза от нейния статус на областен управител , ако съдебната Ни система струва трябва да я осъде на поне 10 години затвор и да и вземе всичко , и на мъжа и също
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: