Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Дело за заловен комбайн с 60 кг кокаин в Русе най-сетне влиза в съда
Автор: Екип Ruse24.bg 12:54 / 16.09.2016Коментари (0)523
© 24 часа
След повече от 4 години, Окръжна прокуратура Русе най-сетне приключи разследване и предаде на съд българин и холандец, придобили, държали и пренесли праз границата на страната близо 60 кг кокаин укрит в тайник на комбайн по Гергьовден. 

Обвинението срещу 35-годишния Николай Николов и 54-годишния холандец Корнелиус Бренченс гласи, че през периода от януари до 5 май 2012 г. двамата в съучастие с неустановени лица, като извършители, без надлежно разрешително, с цел разпространение, са придобили в Буенос Айрес в Аржентина, високорисково наркотично вещество - кокаин, с тегло 59 956 грама, на стойност 2 727 645 лв. 

Те са държали дрогата оттам до Варна и до Русе, укрито в комбайн, като то е в особено големи размери. Става дума за престъпление по чл. 354а ал. 2 изр. 2 пр. 4 вр. ал. 1 пр. 3 и пр. 4 вр. чл. 20 ал. 2 НК. 

Срещу двамата е повдигнато и обвинение за това, че на 11 април 2012 г. във Варна са пренесли кокоина през границата на страната, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък, или престъпление по чл. 242 ал. 4 вр. ал. 2 вр. чл. 20 ал. 2 НК. Освен това двамата обвиняеми са се готвили още веднъж да пренесат дрогата през българската граница при Русе. 

Николай Николов е обвиняем и за това, че от 24 април до 6 май 2012 г. в Пловдив, без да има за това надлежно разрешение, държал боеприпаси за огнестрелно оръжие, 114 броя патрони, което е престъпление по чл. 339 ал. 1 НК. 

Според Темида българинът имал парични задължения и търси всякакви източници на финансиране. Холанският гражданин, пребиваващ в страната ни, Корнелиус Бренченс, имал опит и връзки в дейността с наркотични вещества в Кралство Нидерландия и в други страни. 

При престоя си в България той започнал да търси с кого да започне да внася в страната наркотични вещества, които да продава. Между двамата станала уговорка, че може да спечелят пари от контрабанда на наркотични вещества, като Бренченс щял да осигури наркотика и парите за него, тъй като имал необходимите връзки и възможности, а Николай Николов щял да поеме дейността, свързана с придаване на законност и прикриването на дейността по контрабандата. 

Решили вносът и транспортирането на наркотиците да бъдат скрити зад дейност, свързана с внос на селскостопанска техника от Аржентина в България, като за целта използвали фирма на друго лице с основен предмет на дейност внос и продажба на селскостопански машини. 

Първият зърно-комбайн от Аржентина бил доставен на 14 март 2011г. на пристанище в Бургас, като в него нямало укрит наркотик. След това, по отработената вече схема, през август 2011 г. била преведена сумата от 60 628 американски долара, за втория комбайн.

Междувременно неустановени лица в Аржентина, в изпълнение на уговорката с Бренченс да се достави наркотично вещество, създали специално пригоден метален контейнер, който монтирали във вътрешността на зърнокомбайна. 

В кутията били наредени 60 пакета с кокаин, с общо тегло 59 956 грама. Обвиняемите стриктно следили движението на двата контейнера, в които били комбайна и оборудването към него, от пристанище Буенос Айрес до пристигането им на 11 април 2012 г. на пристанище Варна и организирали плащането на съответните мита и такси. 

След митническа проверка, контейнерите били транспортирани до Пристанище Изток-Русе, с намерението стоката да се отпрати за Кралство Холандия. С оглед предстоящият им импорт за Нидерландия обаче, те били подложени на щателна митническа проверка. на 05 май от митническите служители при Митница-Русе. 

Митничарите открити специално пригоден метален контейнер, монтиран в зърнокомбайна, в която бил укрит наркотика. Поради това, че обвиняем по делото е чужденец и едно от деянията е извършено в чужбина от български гражданин, Окръжна прокуратура - Русе е внесла обвинителният акт в Софийски градски съд. На 6 май 2012 година, със заловената дрога в Русе дойде и се похвали лично премиерът Бойко Борисов.


Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: