Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Директорът на Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе: Да има допълнителни дати за НВО е все едно да се отвори кутията на Пандора
Автор: Екип Ruse24.bg 09:37 / 16.08.2023Коментари (0)1544
©
Изпитите след седми клас всяка година се превръщат в съдбоносни за стотици хиляди български семейства. От една страна уж е просто Национално външно оценяване /НВО, както му казват хлапетата/, но от друга - ако детето не получи високи оценки, рискува да провали собственото си бъдеще и мечтите на родителите си. Затова и подготовката е сериозна и тече през цялата година в ужасния седми клас - частни уроци, курсове, пробни изпити, преобразуване на точки в оценки, смятане на балове и изобщо - кошмар за всички участници в този уж елементарен процес на оценяване.

Предложението на министерството да въведе втора дата за този съдбоносен изпит бе прието с възторг от хората, които вече са минали поне веднъж през този процес. Все пак родителите на седмокласниците освен за знанията на децата, се тревожат и за здравето им, тъй като "днес се решава животът им". 

Мнението на специалистите обаче е различно. Аргументите са на дългогодишния директор на Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе Митко Кунчев:

"Да има допълнителни дати за явяване на НВО след 7-и клас е все едно да се отвори кутията на Пандора. Тези изпити съществуват от много години и на никой не му е минавало през ум досега да има допълнителни дати. Сега това не бива да се прави. Въвеждането на такива допълнителни дати е свързано с решаването на някакъв проблем. Аз не знам такъв проблем да е формиран ясно на база най-малкото на статистически наблюдения. Много задълбочено трябва да се анализират такива данни. В годината има такива десетина случая. Те могат да бъдат решени по административен път по друг начин. Ако става дума за 1000 случая, тогава трябва да се изясни въпросът защо има 1000 случая", каза Кунчев в ефира на БНР. 

Според него няма как да се създаде идеална система: 

"Опитваме със странни решения да лекуваме фундаментален проблем в българското образование - свръхцентрализацията на управлението, съществуването на държавен централизиран план прием, централизирани форми на прием, липса на автономия в училищата да си решават такива проблеми, липсата на активно място в самоуправление". 

Според него с въвеждането на втора дата за изпитите, ще възникнат множество въпроси и проблеми. По думите му приемът в училище може да бъде устроен по друг начин, така че този проблем да не се поражда. 

Втората дата ще доведе само до проблеми и да го кажем направо - корупционни схеми в името на детето.

Още по темата: общо новини по темата: 53
28.03.2024 »
25.03.2024 »
26.09.2023 »
19.09.2023 »
25.08.2023 »
24.08.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: