Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
До 2026 година ще бъдат ясни параметрите около проекта за втория Дунав Мост
Автор: Екип Ruse24.bg 18:18 / 29.01.2024Коментари (0)408
© ОА-Русе
До средата на тази година България и Румъния би трябвало да подпишат споразумение с Европейската изпълнителна агенция за климат, инфраструктура и околна среда за предоставяне на финансиране за предпроектно проучване за нов мост над река Дунав при Русе – Гюргево. Това обяви областният управител Данаил Ковачев в ефира на БНТ.

До 2026 г. трябва да са изяснени техническите, финансови, правни и екологични параметри на проекта за новото съоръжение. Предвижда се мостът да бъде комбиниран – пътен и железопътен, като общата му дължина би трябвало да е около 2 км. Проектът обхваща и изграждане на свързващата инфраструктура в участък от 15 км на територията на всяка от страните. Мостът ще има и директна връзка с изграждащата се в момента автомагистралата между Русе и Велико Търново. По думите на Ковачев нещата вече се случват реално и това проучване дава ясни перспективи пред града, региона и страната, защото на практика то е началото на изграждането на втори мост тук. Припомняме, че България и Румъния подадоха през септември 2023 г. съвместното предложение за финансиране по Механизма за свързване на Европа. На база на резултатите от предпроектното проучване, ще се вземе решение за локацията и начина на финансиране на инфраструктурното съоръжение.

Първият мост над Дунав между България и Румъния е построен преди 70 години (1954 г.), а вторият – през 2013 г./при Видин/. От тогава до днес трафикът между двете държави се е увеличил десетократно. С оглед бъдещото възстановяване на Украйна се очаква потокът от товари по направлението "север – юг“ да нарасне още повече, което прави проектът стратегически важен за целия регион. По последни данни през 2023 г. се отчита ръст с близо ¼ на преминалите автомобили през ГКПП "Дунав мост“ при Русе спрямо 2022 г. Ежедневно през съоръжението в едната посока преминават по около 5000 автомобила, като над 1000 са тежкотоварните. Само за изминалото денонощие в страната са влезли 1118 камиона, а излезлите тирове от България са 1114.

"Правителството има волята и не дава просто празни обещания, както често е било досега, а напротив предприема действия и прави необходимото област Русе да се развива, а не да тъне в забрава, както е било десетки години“, споделя областният управител. Според него за да се увеличат инвестициите в региона, е крайно необходимо създаването на адекватна инфраструктура, такава за каквото се работи активно през последните месеци. Като пример той даде първата копка на магистралата "Русе – Велико Търново“ в началото на декември миналата година. Ковачев обясни, че в момента е много важно да се работи активно по подготвителните дейности, сред които е създаването на бетонен възел, който да е в помощ при изграждането на най-трудните съоръжения.

Колкото до настоящия частичен ремонт на Дунав мост областният управител бе категоричен, че такъв е наложителен, тъй като от българска страна сме закъснели с провеждането на основен ремонт. По негови думи се прави всичко възможно да се избегнат задръствания и да се облекчи преминаването, но рехабилитационните дейности са крайно наложителни. Предстои съоръжението да бъде цялостно ремонтирано, но кога точно ще започнат дейностите все още не е ясно. Очакванията са ремонтът да продължи да около 2 години, като той ще включва цялостна подмяна на асфалтовата настилка, бетонните панели, хидроизолацията, а също и изграждане на нови предпазни огради, маркировка и др. "Много хора се притесняват, че движението ще бъде силно затруднено, но Ви уверявам, че съм провел множество срещи с представители на всички компетентни институции от Русе и Гюргево, за да подпомогнем организацията и да сведем до минимум дискомфорта за пътуващите. Няма как да не бъде извършен този ремонт, той е изключително наложителен“, коментира Ковачев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: