Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Драматичен театър "Сава Огнянов" с премиера на "Духът на поета" от Стефан Цанев
Автор: Цвети Христова 09:15 / 26.03.2024Коментари (0)877
ДТ „Сава Огнянов“
Драматичен театър "Сава Огнянов“ ще представи премиерно спектакъла "Духът на поета" от Стефан Цанев на 27 март, сряда, от 19:00 часа на Камерна сцена, научи Ruse24.bg.

"Това е една пиеса, която с Ивайло отдавна обсъждахме и аз много исках да я направим при нас. Пиесата казва много адекватни и важни неща, които в момента гравитират в една или друга посока в нашето пространство като теми, които не са само политически. Примерно инфлацията на идеалите, какво се случва с хората, които имат революционно минало и докъде са стигнали“, каза директорът на театъра Боян Иванов.

Режисьор на "Духът на поета“ е Ивайло Ненов. "Спектакълът не е исторически, но борави с исторически факти и личности. Това е история за Стефан Стамболов, Захарий Стоянов и Христо Ботев, в която сблъсъците на съвест, гордост и угризения раждат отчаяни действия. Това е история за тежестта на короната, за инфлацията на идеалите и олекването на човека“, коментира Ненов.

"Публиката може да очаква един много силно въздействащ, емоционален и с интересен сюжет спектакъл, който за щастие, но и за съжаление е много актуален. С всичко, което се случва в момента, актуалността му се потвърждава с всеки нов ден", обясни още Ненов.

В спектакъла участват актьорите Кадри Хабил, Милен Димитров и Борислав Апостолов. 

Образът на Стефан Стамболов се играе от Кадри Хабил. "Трудно и отговорно е да представиш Стамболов на публика. Трудно защото обемът е голям. Отговорно, защото ние хващаме периода на властника Стамболов, революционера Стамболов, поета Стамболов, доста е противоречив, като характер, доста цветна личност. Създавайки този герой се срещнах с много актьорски предизвикателства и ми беше интересно", каза актьорът.

"Към образа на Захари Стоянов имам огромна любов и симпатия. За мен това е най-великият българин. Той ми е като емблема на всички българи по простичката причина, че е извървял този път от овчарските колиби до един доста образован, сериозен мъж, деец на революционните борби и летописец“, разказа Милен Димитров.

Дебют на русенска сцена прави младият Борислав Апостолов. "Колегите много ми помогнаха с изграждането на образа на Гунчо, предадоха ми много похвати, който са важни за ролята на войници и телохранители. В актьорски аспект ми дадоха и много съвети, тъй като все още не мога да кажа, че имам голям опит, но се уча и се надявам да стане ролята“, каза Апостолов. "Русе си го познавам и си го обичам и се радвам, че имам възможност да играя тук“, допълни актьорът.

Сценографията на постановката и костюмите са на Петя Боюкова, музиката е на Пламен Мирчев – Мирона, а фотограф е Явор Мичев. Премиерата на "Духът на поета“ ще се играе пред пълен салон, а следващата дата на спектакъла е на 12 април. Билети за представленията онлайн може да закупите от сайта на театъра през платформата. Касата работи всеки делничен ден от 10:00 до 14:00 и от 14:30 до 18:00 часа. Тел. 082/ 830 168.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: