Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Двама ученици от Русе спечелиха пълна стипендия за космически лагер
Автор: Екип Ruse24.bg 16:59 / 07.05.2024Коментари (0)1020
© Община Русе
Община Русе се включва за поредна година в програмата Space Camp Turkiye, като осигурява стипендия за участие в седемдневния космически лагер, който се провежда в град Измир, Турция. Space Camp Turkiye е учебно-тренировъчен център за ученици, посветен на космическите науки и изследвания. Създаден е по модела на NASA Space Camp в Алабама и повече от 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия Изток и Азия. Основната му цел е да мотивира млади хора от цял свят да градят кариера в областта на науката и технологиите. Продължителността му е една седмица и ще се проведе през летните месеци. Съгласно свое споразумение за партньорство Община Русе покрива разходите на най-добре представилия се ученик по време на кандидатстването, а другата стипендия е от партньора ѝ – Центъра за творческо обучение.

След провеждането на конкурса национално независимо жури определи двамата русенски ученици, които ще се включат безплатно в програмата - Константин Исаев, ученик от СУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ“ – Русе, и Никола Добрев от ОУ "Любен Каравелов“ – Русе. За стипендиите можеха да кандидатстват ученици на възраст между 11 и 15 години от община Русе с авторско есе или видео. Инициативата е част от Плана за младежта за 2024 г. на Община Русе.

Заедно с учениците, класирани на първо и второ място в тазгодишната инициатива, Space Camp Turkiye ще посетят и учениците, спечелили стипендии през 2023 г. Поради непредвидени обстоятелства, свързани със земетресенията в Турция и ангажимента на турските организатори на Space Camp за осигуряване на сигурна и безопасна среда за участниците, лагерите през 2023 г. бяха отменени. Всички участници, класирани за участие за 2023 г., запазиха своето право на участие в лагера през 2024 г., както и спечелените за блестящо представяне в конкурса стипендии. Русенските ученици, които спечелиха пълна стипендия през 2023 г., са Георги Бакърджиев и София Стоянова от АЕГ "Гео Милев“ – Русе.

Съвсем скоро ще бъдат ясни и имената на учениците, които могат да заплатят своето участие в програмата на космическия лагер, тъй като са достигнали близък до максималния резултат и ще имат възможност заминат заедно с участниците стипендианти. След като бъдат уточнени техните имена, всички те ще се срещнат с кмета на община Русе Пенчо Милков, който ще ги приветства преди вълнуващото пътуване и ще им връчи знамето на Русе, с което да представят своя град.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Поскъпване на хранителните продукти
Бойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: