Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Е.ОН иска повишаване на цената на тока с 11,6%, било по-малко от миналата година
Автор: Екип Ruse24.bg 14:15 / 26.02.2010Коментари (2)1929
© Ruse24.bg
Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД ще публикуват утре предложенията си за изменение на цените, по които извършват лицензионните дейности по разпределение на електрическа енергия и снабдяване с електрическа енергия на територията на североизточна България. Това е първата фаза от ежегодния процес по определяне на цените на електроенергия.

Средното увеличение на крайната цена за потребителите от 1 юли 2010 г., което Е.ОН България предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), е 8.81%. Ако предложеното ценово равнище бъде одобрено от комисията, това ще означава, че от всеки 100 лв., които потребителят плаща за електроенергия, приблизително 30 лв. ще остават в дружеството, а останалите 70 лв., Е.ОН България ще заплаща на НЕК и производителите на електроенергия.

Преди приватизацията на електроразпределителните дружества през 2005 г., от всеки 100 лв. делът на компанията е бил приблизително 40 лв. На практика това означава, че през последните 5 години е налице отрицателно развитие на цените за компанията, каквото не се наблюдава в никоя друга продуктова категория на пазара. Дружеството издържа в тази ситуация единствено благодарение на големите усилия на ръководството за целенасочено разпределение на разходите, с цел намаляване на общите разходи на компанията, като същевременно постоянно подобрява услугите за клиентите си.

В заявеното ценово увеличение, най-голям дял имат предложените по-високи цени за достъп и разпределение на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа, поради факта, че сега действащите цени не дават възможност на Е.ОН България Мрежи да направи необходимите инвестиции, които да съответстват на нарастващите задължения на компанията към обществото и необходимостта от значителни средства за повишаване качеството на снабдяване. Тъй като енергийният сектор е гръбнакът на всяка индустрия, дружеството счита, че има голяма нужда от инвестиции в него, тъй като той е от съществено значение за бъдещото развитие на страната и привличането на нови инвеститори.

Делът на цените за енергия в изменението е минимален, тъй като компанията отчита развитието на тези цени по време на икономическа криза. Увеличението тук се дължи на необходимостта да се покрият разходите на компанията за закупване на енергия и допълнителни разходи, свързани с обществените ангажименти, като инвестиране в мерки за енергийна ефективност и по-добро качество на обслужване.

Предлаганото от Е.ОН увеличение на крайните цени за бита е 11.60% и ще доведе до промяна на средномесечната сметка на едно домакинство с 3.49 лева. Промяната е породена от нуждата на компанията да покрие загубите си от по-високата покупна спрямо продажната цена на електроенергията в този сегмент, и се дължи основно на увеличението, което дружеството предлага за нощната тарифа, по която в момента електроенергията се продава на загуба.

Средното увеличение на дневната тарифа е 9.72% и според статистиката повече от 71% от консумацията на домакинствата е именно по тази тарифа.

Предлаганото средно увеличение за стопански клиенти, присъединени на ниско напрежение, е 5.61%, а за стопански клиенти, присъединени на средно напрежение - 5.98%. Компанията предлага намаление на част от дневните тарифи за стопански клиенти, което е от съществено значение за малкия и среден бизнес в условията на икономическа криза.

Новите тарифи са изчислени при сега действащите цени на НЕК ЕАД и производителите на електроенергия. В случай, че тези цени бъдат променени, предложените от Е.ОН България тарифи ще претърпят съответна корекция, в зависимост от промените.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ивайло Бойчев
премахни филтъра

0
 
 
Бандитите от Е.ОН искат да съблекат и кожата от гърба на Българите които с помоша на продажното правителство на комарджията Симеон известен с прозвището Черепа прилапаха апетитната хапка като не им харесва далаверата да си ходят как бъпгарина да плаща тока по скъпо от французина това да ми отговорят от ДКРВ
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: