Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Екип на Христо Белоев грабна престижен приз на АГРА 2009
Автор: Екип Ruse24.bg 12:36 / 20.02.2009Коментари (0)853
©
Спечелилият Приза за "Научна дейност и разработки" на международното селскостопанско изложение "Агра'2009" на Пловдивския панаир "Технологичен комплекс от машини за минимална обработка на почвата на наклонени терени" е дело на екип с ръководител доц. Христо Белоев, ректор на Русенския университет. В научния колектив участват и учени от Институтите "Пушкаров", по мелиорации и механизация в София и по царевицата в Кнежа. Конкурсът за иновации изложението "Агра" провежда за първа година и в него са участвали 89 изделия на български и чуждестранни участници. Най-много разработки са били номинирани в категорията "Научна дейност и разработки", в която отличеният технологичен комплекс се е състезавал с 34 иновации.

Иновативната конфигурация за почвообработване е утвърдена за внедряване в практиката от Експертен съвет на Селскостопанска академия. Комплексът включва комбинирани машини за работа по наклонени терени при отглеждане на царевица и пшеница. Отличителни за него са високите екологични ефекти върху почвата. От 3 до 8 пъти се намалява ерозията на почвите в сравнение с традиционните технологии. Влагозапасяването също се увеличава чувствително.Намалява се съществено и нежелателното уплътняване и втвърдяване на почвата, а добивът от двете култури се повишава с 15 до 20%.

Иновативната технологична разработка е експериментирана през последните 5 години в землището на с. Тръстеник, а през миналата година - и в с. Екзарх Йосиф. И на двете места екологичните ефекти и ръстът на добивите са потвърдени. В България над 50% от площите за отглеждане на царевица и пшеница представляват наклонени терени. Отличената технология е ефективен инструмент за постигане на устойчиво земеделие в производството на тези култури. Една от машините вече е патентована, а две фирми са заявили интерес да произвеждат комплекса.

Доц. Белоев споделя, че работата по изследването и внедряването на технологията продължава, защото разработката е един от приоритетите на бъдещия „Регионален център за устойчиво развитие и използване на земеделска и транспортна техника". Неговото създаване се финансира по проект на Националния фонд за научни изследвания с 540 000 лв.

Победителите са получили наградата си на специална церемония на 18 февруари в хотел „Санкт Петербург" в Пловдив от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов и изпълнителния директор на Пловдивския панаир Георги Гергов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Трансферно лято 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: