Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Екоинспекцията в Русе: Всички дейности по проекта в резервата "Сребърна" са изпълнени
Автор: Екип Ruse24.bg 20:30 / 20.12.2023Коментари (0)572
© https://srebarnalake.com/
Всички дейности, заложени по проект "Управление на сукцесионните процеси и подобряване на качеството на местообитанията на защитени водолюбиви видове във влажната зона в Поддържан резерват  "Сребърна", са изпълнени успешно. Резултатите бяха представени днес на заключителна пресконференция, на която присъстваха директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова, ръководителят на проекта Анелия Николова, представители на местната власт и заинтересованите институции, съобщи РИОСВ-Русе.

Проектът стратира в края на декември 2019 г. и е реализиран в рамките на 48 месеца. Той е финансиран по Оперативна програма "Околна среда  2014-2020 г.“, като първоначално са отпуснати над осем милиона лева. През настоящата година във връзка с инфлацията, с Постановление на Министерски съвет са индексирани строително-монтажните работи (СМР) с 634 957 лв. и стойността му достигна до 9 048 822,19 лева. От тях 85 % средства на ЕФРР (7 691 498,86 лв.) и 15% (1 357 323,33 лв.) национално съфинансиране.  

Общата цел на изпълнения проект е свързана с подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на Сребърна, а специфичните - с   възстановяване на водния режим в езерото, ограничаване на притока на биогени и ограничаване на сукцесионните процеси чрез изграждане на "Западен канал с преливник“.

Строителството на хидротехническото съоръжение приключи в края на ноември тази година, като общата му дължина е 2165 м. Чрез канала се очаква да се възстанови нарушената през 1948 г. естествена връзка между река Дунав и езерото Сребърна. Каналът ще се експлоатира по изготвена нарочна инструкция за управление на водния режим на езерото Сребърна, за да се осигурят необходимите водни нива в езерото през сухия период и достатъчно водно течение в езерото за изнасяне на натрупани утайки и колоидни тини. Друга важна задача на проекта е извеждането на тиня, детрит и биогенни елементи от езерото Сребърна. Площта на отстраните кочки и сива върба е 203093 м2, а обемът на изведената тиня е 50 дка/50 000 м3

При реализация на проекта езерото Сребърна е зарибявано четири пъти, всяко с по 1200 кг. от критично застрашения за България вид  Див  шаран (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758). Очакванията на експертите са за ефективното му размножаване и увеличаване числеността му, както и  за подобряване на  хранителната база на водолюбивите птици в защитената местност.

В колонията на къдроглавия пеликан са изградени 5 бр. плаващи платформи за гнездене на защитения вид, а на острова с цел защита от хищници е изградена 250 м ограда.

Съществуващата система за видеонаблюдение е надградена с нови устройства, поставени на ключови места за управлението на защитената територия и проследяване на защитените видове. Предвид предишни опити за увреждането и кражбата на елементи от системата, новите устройства са снабдени с GPS.

На територията на поддържан резерват "Сребърна“ отстраняването на  плаващите тръстикови острови (кочки), биогенните елементи и косене на тръстика се извършва вече механизирано,  с помощта на закупената многофункционалната самоходна машина – амфибия. За нуждите на управлението на защитената територия са доставени още високопроходим автомобил, лодка с извънбордови двигател, техника за почистване на саморасла растителност и др.  

Членове на екипа по проекта посетиха две подобни на Сребърна влажни зони в Испания и Потругалия. Изработени са четири кратки филма със субтитри на английски език с цел популяризиране на ПР "Сребърна“ като значим обект с международното признание, представящи биологичното му разнообразие, размножителния  период на къдроглавите пеликани и сезонната миграция на птиците. Методите за намаляване на биогените във влажните зони бяха обсъдени с колеги от природните паркове и  научни специалисти по време на  кръгла маса, състояла се през октомври 2022 г. Участие в нея взеха  представители местната власт, институции, неправителствени организации и др. заинтересовани страни.

Дейностите по проекта са осъществени под  строг биологичен, хидрологичен и физикохимичен анализ преди, по време и след изпълнение след изпълнението им, както и са извършвани след приключване на размножителния период на защитените видове птици.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Стрелба по Роберт Фицо
Енергийна криза
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: