Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Експерти на РИОСВ-Русе обсъдиха методите за намаляване на биогените във влажните зони
Автор: Екип Ruse24.bg 17:07 / 14.10.2022Коментари (0)442
©
Експерти на РИОСВ-Русе обсъдиха с колеги и научни специалисти методите за намаляване на биогените във влажните зони на кръгла маса, съобщават от Регионална инспекция по околната среда и водите.

Събитието се проведе в град Силистра и резервата "Сребърна“ на 13 и 14 октомври, като участие взеха представители местната власт, институции, неправителствени организации и др. заинтересовани страни.

Провеждането на кръглата маса е част от мерките за популяризиране на влажната зона и защитените видове местообитания и добър повод за обмяна на добри практики в рамките на проекта, изпълняван от РИОСВ-Русе, финансиран по Оперативна програма "Околна среда“.

Проблемите с увеличаване разпространението на тръстиката и друга влаголюбива растителност (сива върба) са свързани с повишеното количество биогенни елементи в почвата и водите. Това води до превземане на водните площи от растителността и промяна на характеристиките на екосистемите. Подобни процеси се наблюдават в езерата от Бургаския езерен комплекс, Шабленското и Дуранкулашкото езеро, и в блатата в Природен парк "Персина“, споделиха участниците в кръглата маса.

През последните 20 г. в поддържан резерват "Сребърна“ покритието на плаващите острови (кочки) със сива върба е нараснало от 5% до 55%. Това води до понижаване на плаваемостта им, като при ниски водни нива те по-плътно прилягат към дъното, корените на върбите се вкореняват в уплътнената тиня и подлежащия под нея твърд субстрат. След прекъсването на връзката с реката, а по-късно спиране на изнасянето на тръстиката, в езерото настъпват гнилостни процеси (еутрофикация), в резултат на голямото количество биомаса, която само се натрупва без практически да напуска екосистемата. По тази причина дейностите, предвидени по проекта за намаляване на биогените са свързани с отстраняване на кочки и драгиране на тиня в централното водно огледало.

До края на ноември следващата година ще бъдат окосени терени на площ 900 дка, а количeството на тинята, която ще бъде драгирана е около 50000 м3, с дълбочина от 1,00 м. Всички дейности ще извършват в извън размножителния период на защитените видове, при строг биологичен, хидрологичен и физикохимичен анализ преди, по време и след изпълнение на дейностите.

Участниците във форума, областният управител Николай Неделчев, зам.-областният управител на Област Силистра Димитър Тодоров на терен се запознаха с работата на многофункционалната машина за косене на тръстика и драгиране на езерото, закупена по проекта.

Към настоящия момент се извършват подготвителните дейности с косене на пробни площадки от изпълнителя на дейността.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: