Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Ето какво свършиха в Община Русе в рамките на три дни
Автор: Екип Ruse24.bg 18:22 / 23.05.2024Коментари (0)943
©
Община Русе публикува седмичния си отчет за дейността на общинската администрация, в периода 20 - 23 май 2024 г.

Ресор "Опазване на околната срнеда и комунални дейности":   

Приключи ремонтът на ул. "Генерал Радецки“ в участъка от кръстовището с ул. "Балкан“ и ул. "Филип Тотю“ до кръстовището с ул. "Пристанищна“, при което се изпълниха следните дейности: премахване на старата настилка и подсилване на основата с трошено - каменна фракция; цялостен ремонт и възстановяване на съществуващата канализация; повдигане на съществуващите ревизионни шахти на ниво нова настилка; полагане на нова асфалтова настилка от два до три слоя;

- монтирани бяха ограничителни цветни оградни пана около детската площадка в централната част на кв. ДЗС

- Продължават дейностите по възстановяване и обновяване на разрушените алеи и осветление в Парка на възрожденците.- Извършени бяха локални ремонти на единични разрушения на настилките по общински път Русе – с. Николово, бул. "Съединение“, бул. "Тутракан“, ул. "Иван Ведър“, ул. "Чипровци“ и в околоблоковото пространство на бл. 47 в кв. "Дружба“ 3.- Извършени бяха ремонти чрез студено изкърпване със специализирана машина тип "Печматик“ на компрометирани участъци по уличната мрежа с. Сандрово.- Ремонтирани и възстановени бяха дъждоотвеждащи шахти по ул. "Стефан Стамболов“.- Отстранени бяха опасни пропадания на ул. "Сърнена гора“ и ул. "Шести септември“.- Продължават частичните външни ремонти в Детска ясла №9 по ул. "Ловеч“ 27 в кв. "Дружба“ 1.- Продължава ремонтът на компрометирани тротоарни настилки в двора на Детска ясла №8 по ул. "Неофит Рилски“ в кв. "Възраждане“.- Възстановени бяха разрушени пейки в пространството на градината на пл. "Дунав“.- Извършена бе подмяна на стари неработещи осветителни тела за улично осветление с нови LED осветители по ул. "Олимпи Панов“ и ул. "Цариброд“ в гр. Русе, както и по уличната мрежа в селата Сандрово, Семерджиево, Тетово и Ястребово.- Възстановено бe неработещо улично осветление на участъци по булевардите "България“, "Васил Левски“ /до бл. 1/, "Липник“, "Христо Ботев“, улиците "Борисова“, "Касева чешма“, "Тулча“, "Плиска“, "Пристанищна“, както и по уличната мрежа в с. Ново село.- Извършени бяха ремонтно – възстановителни дейности на външното осветление на места на пл. "Свобода“ и в околоблоковите пространства на: блокове 12 и 46 в кв. "Дружба“ 3; бл. Чайковски в кв. "Здравец – Изток“; бл. Тунджа в кв. "Родина“ 2.- Монтирани бяха 13 бр. нови пътни знаци и указателни табели за организация на движението на различни места в града.

- Извършен бе текущ ремонт и възстановяване на нормалната работа на светофарната уредба на кръстовището на бул. "Липник“ с ул. "Иван Ведър“.

- Положена бе хоризонтална пътна маркировка пред входовете на ОУ "Ангел Кънчев“, СОУ "Васил Левски“, на кръстовища по бул. "Гоце Делчев“, бул. "Съединение“, ул. "Българска морава“, ул. "Изола планина“ и ул. "Професор Димитър Баларев“.

- В Общинския приют за безстопанствени животни бяха настанени 11 кучета, осиновени – 16, и е извършена е кастрация на 9 кучета. Върнати по места бяха 4 обработени безстопанствени кучета.

РЕСОР "Образование и култура“:

- Извършени бяха организационни дейности за провеждането на тържествена церемония-концерт на 23 май по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и връчване на Награда "Русе“ и Награда "Млад творец“ 2024 в областта на изкуството и културата и образованието и науката.

- Извършени бяха организационни дейности относно тържествено шествие и концерт във връзка с 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

- Извършена бе подготовка за дейността на комисията за подпомагане на деца с изявени дарби.

- Започна приемане на заявления за прием в I клас за територията на град Русе.

- Започна записването за участие в Традиционния фолклорен събор "Златната гъдулка“ 2024.

РЕСОР "Международни програми и проекти, инвестиции и собственост“:

 

- Приключи успешно окончателното финансово и техническо отчитане по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе“, финансиран по приоритетна ос 5 "Подобряване качеството на атмосферния въздух“ ОПОС 2014-2020 г пред УО. Проектът е на обща стойност 46 881 464,30 лв. с вкл. ДДС. В изпълнение на проектните дейности въпреки тежките административни процедури бяха закупени 20 броя новопроизведени електробуси (придружаващи станции за бързо и бавно зареждане) и 15 бр. тролейбуси от чешката фирма "СОР Либхави“. Интегрирана беше и интелигентна система за проследяване броя на пътниците в реално време. Тенденцията е в краткосрочен план да бъдат подменени и останалите превозни средства, обслужващи градския транспорт с екологични такива.

- Община Русе получи покана за подписване на договор за финансиране за предложение за изпълнение на инвестиции за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на административната сграда на ул. "Котовск“ №2, в кв. "Изток“. Проектът ще бъде финансиран по процедура BG-RRP-4.020 "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спор“, Компонент 4 "Нисковъглеродна икономика“ по Националния проект за възобновяване и устойчивост (НПВУ). 

Общият размер на инвестицията е 1,2 млн. лв. Предвидените интервенции по сградата включват: въвеждане на енергоспестяващи мерки, като полагане на външна топлоизолация по стени, топлоизолиране на покрива и пода, смяна на дограма, мерки по осветление, изграждане на ФЕЦ, до достигане на клас "А“;

- експерти в дирекция ИИМСП участваха през седмицата в онлайн срещи по проект "Ресторивър“, финансиран от програма Регион Дунав. Консорциумът от дунавски държави, в който участва община Русе, изработва обща методология за проучване на нуждите на широката публика и заинтересуваните страни в развитието на крайречните територии. Предстои одобряването на въпросници и срещи за събиране на мнения и визия за развитие на различните ползватели на река Дунав.

- Служителите в отдел ТНО, направление "Туризъм“, категоризираха две заведения за хранене и развлечения, извършиха 3 регистрации на стаи и апартаменти за гости и издадоха 4 удостоверения за промяна в обстоятелствата на категоризирани обекти. В направление "Търговия“ предвид предстоящите празници бяха издадени над 20 разрешителни за търговска дейност.

РЕСОР "Устройство ина територията“:

- Продължава изпълнението на ремонтните дейности на обектите: "Текущи ремонтни дейности в общинска административна сграда на ул. "Княжеска“ №8 и "Текущ ремонт на сградата на Спортен клуб "Динамо – Русе“, кв. "Възраждане“, ул. "Алеи Възраждане“ №86.

- Извършен бе оглед по жалба, изготвено и изпратено бе предписание на собственици за опасна и саморушаща се сграда на ул. Клисура №53.

- Служители на отдел "Строителен контрол“ извършиха 9 огледа на територията на гр. Русе и малките населени места в община Русе във връзка със сигнали от граждани и разпореждания на контролни органи. За проверките са съставени протоколи.

- Издадена е една заповед за премахване на незаконен строеж, като същата е в процес на изпращане до заинтересуваните лица.

есор "Социални дейности, здравеопазване и транспорт“:

- В Детска ясла №5 бяха проведени профилактични прегледи на децата от дентален лекар по Програма "Моите зъбки-здрави и бели“. Обхванати бяха всички 50 деца, записани от родител за участие в програмата.

- Представители на дирекция "Социални и здравни дейности“ взеха участие в семинар "Социална свързаност и подкрепа“ организиран от Сдружение "Света Богородица“ в партньорство с Русенска св. Митрополия, финансиран от Фонд "Социална закрила“. Събитието се организира с цел повишаване на информираността на местните поделения на Българската православна църква, относно възможността за предоставяна на социални услуги и държавните стандарти в тази сфера.

- Извършени бяха планови проверки на 89 от наетите лица на длъжност личен асистент по Механизъм "Лична помощ“ и 42 проверки на наетите домашни помощници по проект "Грижа в дома в община Русе“.

- Подготвени и представени бяха документи за подписване на договор по одобрено проектно предложение на Фонд "Социална закрила“ по Целева програма "Закупуване на оборудване/обзавеждане на материалната база на Домашен социален патронаж – Русе“.

- Проведено бе заседание на комисия, сформирана със заповед на кмета на община Русе, на основание ЗМСМА и ПЗР от Закона за социалните услуги и в изпълнение на Методиката за реформиране на домовете за стари хора, утвърдена от Агенция за социално подпомагане - извършена е индивидуална работа по постъпили сигнали от граждани и институции за хора в риск. За всеки от случаите са предприети съответни действия.

- Одобрени бяха 20 месечни технически отчети и месечни финансови отчет на доставчиците на социални услуги.

- Финансово бяха подпомогнати 11 семейства за новородено второ дете, които отговарят на условията по чл. 9, ал. 2 от Наредба №21.

- По изпълнение на Национална програма Кодово име "Живот“ 5.- 7. кл. бяха проведени три сесии в пети клас на СУПНЕ "Фридрих Шилер“ и ОУ "Олимпи Панов“. Темата бе "Общуване“, като бяха обхванати 56 деца.

- Проведена бе една сесия с 18 ученици от осми клас на Спортно училище "Майор Атанас Узунов“ на тема "Превенция на употребата на психоактивни вещества“.

- Здравните медиатори извършиха патронаж в кварталите "Средна кула“ и "Селеметя“, като са консултирали 12 жени за методи на контрацепция от нежелана бременност и са ги информирали за безплатни гинекологични прегледи, които ще се проведат в УМБАЛ "Канев“.

- Здравните медиатори извършиха консултации за превенция от заразяване с Хепатит А и за задължителните имунизации съгласно имунизационния календар на Р България.

- Оказано бе съдействие на 19 лица за провеждане на профилактични медицински прегледи и зъболечение.

- Направена бе оценка на състоянието на част от пешеходните пътеки и спирки на обществения транспорт в гр. Русе и населените места в община Русе с цел документиране в електронна среда, във връзка с изискванията на ДАБДП по подготовката на Годишен общински доклад за БДП-част 2.

 

Ресор "Спорт и младежки дейности“:

- Извършена бе поддръжка на тенис кортове в Парк на младежта;

- продължават ремонтните дейности в боксова зала към СУ "Майор Атанас Узунов“.

- Продължават дейностите по изграждане на пешеходна алея в зелената част между СК "Ялта“ и Градски стадион.

- Извършена бе подготовка на спортна зала за провеждане на баскетболни срещи в СК "Дунав“.

- Извършена бе подготовка на Градски стадион за провеждане на футболни срещи.

- Извършена бе подготовка на езерото в Лесопарк "Липник“ за провеждане на държавни и вътрешни първенства за гребните спортове.

- Извършено бе почистване от растителност на двора в Техникум по зърносъхранение.

- Талантливи малки художници от клуб "Палитра“ взеха участие в национален конкурс за детска рисунка "Аз, ти, той - ние сме Европа" с международно участие. Клуб "Палитра“ печели четири награди, отличен е и преподавателя Георги Георгиев.

- Подготовка и оказване на съдействие във връзка с провеждането на XVII Олимпийски спортен фестивал под мотото "Да открием новите олимпийски надежди на България“, който ще се проведе в Албена в периода 26 - 28 май.

- Участие на мажоретен състав "Екстрийм“ в 101-ото издание на карнавала в град Габрово, в което се включват над 2000 души, с послание за мир и единство.

- Подпомагане организирането на събитията "GO!KIDS“ и "Спортувай с Президента“.

- Участие в подготовката за 24 май – мажоретки, гвардейци в лъчовете и балет "Импулс“, ВС "Икономов“ и ФТС "Зора“ в тържествената програма.

- Участие в подготовката и организацията на инициативата "Бъди грамотен“.

- Подготовка за международен танцов фестивал "Танцуваща река“ на 1 юни 2024 г. и за две премиери на постановки на клуб "Маска“ на 27 май 2024 година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Войната в Украйна
Световна черна хроника
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: