Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Евродепутатът Радан Кънев говори пред студенти от Русенския университет за родната индустрия и зелените политики на ЕС
Автор: Екип Ruse24.bg 17:05 / 01.04.2024Коментари (0)1212
Евродепутатът Радан Кънев беше гост-лектор пред студенти от Русенския университет "Ангел Кънчев“. В рамките на повече от час и половина той разговаря с възпитаници на учебното заведение относно бъдещето на българската индустрия в контекста на зелените политики на Европейския съюз. Радан Кънев беше гост на висшето учебно заведение в качеството си на член на Комисията по обществено здраве, околна среда и безопасност на храните в Европейския парламент. В лекцията участваха областният управител Данаил Ковачев, както и преподаватели от университета. Сред тях бяха деканите на факултетите по природни науки и образование проф. д-р Велизар Павлов, както и на аграрно-индустриалния доц. д-р Калоян Стоянов.

"За съжаление в България не се знае, включително на много високо политическо ниво, какво е Зелената сделка“ – с тези думи Радан Кънев започна изложението си пред студентите. Той поясни, че хората не са запознати нито с нормативната, нито с финансовата страна на зелената сделка. "Когато се коментира Зелената сделка, трябва да е ясно, че става дума за над 20 законопроекта, някои от които противоречиви, и за една обща дългосрочна политика с много сериозно европейско финансиране“, посочи Кънев.

Според него за нас големият въпрос е доколко България ще успее да използва възможностите за финансиране и за модернизация на бизнеса през близкото десетилетие, а има много крайни срокове между 2026 и 2032 година.

"Подготвени са проекти са от различни български правителства, някои са коригирани, но между разработването и реалното им осъществяване в сътрудничество с бизнеса има съществена разлика“, заяви Кънев. Той подчерта, че ключов момент за него е да се избегнат всякакви спекулации относно развитието на родната индустрия в унисон със зелените политики на ЕС. "Лидерите на тази икономическа трансформация са в момента на студентски и докторантски банки. Те трябва да знаят в пълнота какво се случва“, категоричен беше евродепутатът.

Според него младите хора трябва да разглеждат тази голяма промяна в Европейската икономика в момента като възможност за своето поколение и своята държава.

"България може да бъде лидер в немалко икономически направления на европейската индустрия, а има много сфери, в които ние вече се движим добре и не ни трябва много, за да започнем това отдавна мечтано изпреварващо развитие, не просто да догоним някого, а да го изпреварим“, допълни още Радан Кънев.

Той обясни на обучаващите се в Русенския университет, че трябва да разберат, че в следващите 5 – 10 години най-добрата реализация в много сфери ще бъде в България, а не в чужбина. Особено внимание по време на лекцията беше обърнато на ролята на възобновяемите енергийни източници. Според него трябва да се намери най-добрият механизъм за зелена трансформация, а ключовият въпрос в момента е как да се съхранява вече произведената електроенергия, тъй като много пъти няма къде да бъде реализирано количеството електроенергия на момента.

Днешното събитие в Русенския университет е поредната инициатива, която цели да представи пред младите българи рисковете и възможностите пред българската индустрия, както и значението на науката и иновациите и особено на реалното им стопанско приложение. До момента са се провели повече от 10 подобни публични лекции, като фокусът е върху университети с технически и икономически профили. Следващата лекция най-вероятно ще бъде в Нов български университет. Такава среща там ще се проведе за втори път.

От своя страна областният управител сподели, че зеленият преход води не само до икономика в полза на природата, а до нови работни места, отговарящи на съвремието, на това, което изучават настоящите студенти.

"Свидетели сме на сериозни промени в климата и всяка година научните изследвания показват, че в резултат на човешката дейност променяме природата по начин, по който ни става все по-трудно да живеем със сегашната икономика. Това ни задължава да намерим нови методи, чрез които ежедневната ни дейности и промишлеността да нямат толкова силно отрицателно влияние върху климата“, каза Ковачев и насърчи студентите към създаването на новости в сферата на управлението на ресурсите. Областният управител посочи още, че Русенският университет е отличен инкубатор за развитие в тази сфера и поясни, че това се дължи на перфектната комбинация на отлично подготвени преподаватели, високомотивирани студенти и прекрасни условия за развойна дейност.

По-рано през деня Радан Кънев проведе и среща с ректора на Русенския университет проф. д-р Пламен Кангалов. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество, както и бъдещето развитие на ВУЗ-а.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: