Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
"Еврорегион Данубиус" отбеляза 22 години от създаването си
Автор: Екип Ruse24.bg 16:49 / 25.04.2024Коментари (0)1055
© ОА-Русе
Асоциация "Еврорегион Данубиус“, една от водещите организации в сферата на трансграничното сътрудничество между България и Румъния, отбеляза 22 години от създаването си. По този повод по-рано днес се проведе общо събрание в Гюргево, на което присъстваха заместник областният управител на Русе Георги Георгиев, главният секретар на Областната администрация Ирена Тодорова председателят на Окръжния съвет Думитру Беяну, както и редица други представители на държавната и местна власт от двете държави, съобщи Областна администрация - Русе.

"Партньорството между Русе и Гюргево е не само пример за отлично сътрудничество във всяка сфера от обществения живот, но то е и предпоставка за развитие на икономическия и културния потенциал между България и Румъния“, каза Георгиев и посочи, че това обаче би било трудно постижимо без активното съдействие на изпълнителния директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

"През годините организацията се наложи като лидер в сферата на гражданските инициативи, обмена на идеи и улесняване взаимодействието между държавната и местната власт от двете страни на река Дунав. "Еврорегион Данубиус“ се превърна в синоним за коректност и устойчивост не само при реализирането на трансгранични проекти, но и при осъществяването на редица международни прояви, като в случая визирам и провеждането на двустранни правителствени срещи на високо ниво с ключова роля за надграждане на традиционните приятелски взаимоотношения между двете страни“, допълни заместник областният управител.

Той сподели, че високо оценява ролята на Лили Ганчева в този процес и е сигурен, че и благодарение на нея партньорството между България и Румъния ще продължи да се изпълва с ново съдържание на двустранна основа и в рамките на всеобхватния диалог в Европейския съюз. "Убеден съм, че въпреки динамичната глобална среда, заедно двете страни ще продължим да полагаме необходимите усилия за справяне с предизвикателствата и улесняване на по-добра свързаност във всеки аспект от ежедневието ни, постигайки реални резултати“, заяви Георгиев.

Асоциация "Еврорегион Данубиус“ е създадена през 2002 година по инициатива на Областна администрация –  Русе и Окръжен съвет – Гюргево, като инструмент за осъществяване на трансграничното сътрудничество. През годините Асоциацията се превърна в неизменен партньор не само в отношенията между Русе и Гюргево, но и между България и Румъния. Само през последните десет години с нейна помощ са реализирани над 100 проекта във всички сфери от социално-икономическия живот в страната. Благодарение на професионализма и несломимата воля на Лили Ганчева са се осъществили редица търговски и туристически изложения, концерти, изложби и дори спектакли.

Сред основните приоритети в работата на "Еврорегион Данубиус“ е подобряване на сътрудничество между страните от двата бряга на река Дунав освен в икономическия спектър, така и в редица други сектори. Сред тях са реакцията при кризисни ситуации, развитието на двустранни бизнес отношения и сътрудничество в сферата на образованието, културата, туризма, социалните дейности, здравеопазването, спорта и земеделието. Лили Ганчева е подпомогнала и реализацията на редица инфраструктурни проекти на територията на област  Русе и окръг Гюргево. Заради заслугите си към общностите в двата региона тя бе избрана за почетен гражданин както на  Русе, така и на Гюргево.

Сред гостите на днешното събитие от българска страна бяха още кметовете на Бяла, Ветово и Две могили съответно Димитър Славов, д-р Мехмед Мехмед и Божидар Борисов, заместник-кметът на Ценово Цветомир Петров, както и Тодор Петров от Община Сливо поле, поради невъзможност за присъствие на кмета Валентин Атанасов. В срещата участваха и представители на Бизнес центъра за подпомагане на малки и средни предприятия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: