Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Фестивал превръща Русе в приказен град
Автор: Екип Ruse24.bg 13:58 / 11.09.2019Коментари (0)494
©
Фестивал на триизмерното улично изкуство превзема центъра на Русе. Артисти от различни държави представят на площада сцени от любими приказки, в които героите оживяват в 3D формат. Събитието се организира за трета поредна година от фондация "Русе-град на свободния дух" и се радва на огромен интерес от страна на жителите и гостите на града.

Приказните сюжети, претворени в мащабни рисунки, разказват за Алиса в страната на чудесата, Аладин, Джак и бобеното зърно и огромен добър великан. За първи път художниците рисуват на три отделни платна, които създават илюзията за ъгъл на стая.

"Така всички зрители ще имат възможност да се почувстват като в стая на приказките. Творбите ще създадат една приятна атмосфера на русенци и гостите на града, които ще имат възможност сами да се потопят в този приказен фантастичен свят", казва изп.директор на фондация "Русе-град на свободния дух" Елена Минкова.

Триизмерното изкуство все още не е толкова популярно у нас, но пък е истинско предизвикателство за артистите. Невена Лефтерова, която рисува Аладин, споделя, че най-важна е гледната точка.

"Триизмерният ефект може да се види само от едно-единствено място, вследствие на което човек изглежда погълнат от изображението. Това е съвременен начин на творците да изразят себе си, малко по-различно е и по-трудничко от другите изкуства поради перспективата, която е анаморфна. Самите изображения, когато трябва да се рисуват, са в доста по-разтеглен вид и трябва да се следят много внимателно самите линии", казва тя.

Проектите се правят предварително, за да има основа, по която авторите да се водят. Използват се акрилни бои, като са устойчиви на метеорологични условия и не увреждат платната. "Рисунките и този три 3 D ефект ще се получат накрая, когато застанеш в една-единствена гледна точка и погледнеш през телефон или фотоапарат", обяснява и Евгения Лефтерова, която пресъздава сюжет от "Джак и бобеното зърно".

Тъй като творбите се раждат пред погледа на публиката, хората с интерес се спират да погледат. Русенци определят събитието като красиво и атрактивно и искат да има повече подобни изяви.

На 12 септември, четвъртък, участниците във фестивала ще направят уъркшоп за ученици, за да им покажат тайните на 3 D изкуството. В 18 часа ще се състои и награждаването на художниците. Рисунките ще останат на площада в Русе до края на септември, след което ще бъдат разположени в сградите на русенски училища.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: