Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
ГДБОП подготвя мащабна акция срещу кабелните оператори
Автор: Екип Ruse24.bg 10:55 / 12.06.2019Коментари (6)633
© Фейсбук
80 000 потребители гледат безплатно платени канали без да дават и стотинка за авторски права, показва статистиката на малките кабелни оператори у нас. Броят на гледащите онлайн с IPTV устройства са около 10 на сто от пазара, който по данни на Koмиcиятa зa peгyлиpaнe нa cъoбщeниятa (KPC) през 2017 г. наброява 1,82 млн. aбoнaти нa плaтeнa тeлeвизия, съобщава "Монитор".

Устройствата се продават свободно по тържища и онлайн сайтове, като в зависимост от мощността и функциите им се търгуват между 50 и 150 лева. Чрез тях потребителите на цената на месечната си сметка за интернет гледат най-новите филми, сериали, видео клипове без да се налага да ги теглят от мрежата. Реално телевизията им излиза без пари, като гледат безплатно български и чужди канали, а и платените Diema, Diema Sport 2 HD, Max Sport, Max Sport 2, HBO1,2,3, Cinemax и др. За сивия сектор, който ощетява създатели на съдържание, съобщиха на пресконференция Национално сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000“ (НСКО). Данните им обаче се различават от цифрите на АБРО (Асоциацията на радио- и телевизионните оператори) и ТеРаПро (Сдружение за защита на легалното разпространение на програми), които в началото на годината проведоха проучване. Според двете големи организации сивият сектор има дял от 30% от пазара на телевизионно разпространение и повече от 680 000 абонати на кабелна телевизия са укрити от малките оператори. Но от НСКО смятат, че големите се опитват да ги изтикат от пазара и твърдят, че служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) подготвят мащабна акция срещу кабелните оператори.

Изпълнителният директор на НСКО "Клуб 2000" Валентин Георгиев посочи на пресконференция във вторник в БТА, че през последния месец се забелязва много тревожна тенденция - служителите на ГДБОП се намесват пряко в дейността на определени оператори на пазара, като се представяли за бъдещи вътрешни клиенти и правели снимки. Всичко това навежда хората от Сдружението на мисълта, че се подготвя акция срещу определена група кабелни оператори, под предлог за защита на закона за авторското право и сродните му права. Нещо повече, според НСКО "Клуб 2000“ ТеРаПро има сключен договор с ГДБОП за т.нар. "Съвместна дейност“. Изпълнителният директор на сдружението за защита на легалното разпространение на програми Велизар Соколов обясни, че такъв документ не съществува. Въпреки това изтъкна, че като правозащитна организация, ТеРаПро сезира компетентните органи, в случай, че достигне до информация за наличие на нарушение.

Изпълнителният директор на НСКО предупреди, че се води война за клиенти с предоставяне на по-ниска цена на крайните потребители, включително и на цени под себестойността на услугата. Сдружението е сезирало Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) с жалби, но те не дали резултат. Георгиев посочи, че ефектът от ограбването и затварянето на малките и средни оператори би довел до тотално информационно затъмнение пред хората - ще знаят само това, което шепа хора са решили. Друг ефект биха били повишаването на месечните такси, а и възможността малките градове и села да останат без интернет и кабелна телевизия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Получавам известие от donHuan...отварям...то само дрисканици на Elestar. :))) Пак се осраха тролчетата.
Aнонимен
на 12.06.2019 г.
+1
 
 
Всичко е порно начело с Бълхария
+4
 
 
Изгоряха кабеларките с "тестови" канали като ДЦЦ, Кулбокс и N3... Ха-ха. Държавата работи за Виваком, А1 и Домусчиев...
на 12.06.2019 г.
+2
 
 
За какво да плащаме телевизия , като всички канали въртят един и същи бъркоч. Освен от време на време да гледаш новите , то друго не струва...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: