Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Историческият музей ще отбележи Международния ден на лешоядите
Автор: Екип Ruse24.bg 09:22 / 03.06.2024Коментари (0)920
©
Русенският музей ще отбележи Международния ден на лешоядите. Събитието ще се проведе в събота, 08 юни, от 10.30 ч. в Лапидариума на музея. Реализира се в партньорство с Сдружение с нестопанска цел "Зелени Балкани“ – гр. Стара Загора (СНЦ "Зелени Балкани“).

Акцент в тазгодишното издание е опазване на лешоядите от заплахи. Най-честите от тях са свързани с разпространението на отрови, сблъсък с далекопроводите и стрелба по птиците. Специални гости на събитието ще са експертите от Спасителен център за диви животни Зелени Балкани, гр. Стара Загора, които освен интересни факти за лешоядите, ще представят в детайли заплахите за лешоядите и хищните птици в България. Д-р Руско Петров, ветеринарен лекар, Оперативен управител на Спасителния център за диви животни, ще запознае присъстващите със забележителните обитатели на Центъра - домашната кукумявка Блага и мишелова на Харис – Хари.

И тази година за малките посетители на музея са организирани образователни ателиета за изработване на макети и маски с образа на египетски лешояд, интерактивни предизвикателства, познавателни игри, викторина.

Международният ден на лешоядите се отбелязва от 2006 година като начин да се подчертае значимата роля на вида. Известни като "санитарите на природата“, лешоядите заемат ключова роля в борбата с разпространението на заразни болести по животните и хората.

В миналото в България са гнездили четири вида лешояди – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес брадатият лешояд не се среща в страната.

Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80%. Основните заплахи за вида са унищожаване на местообитанията му, безпокойство и бракониерство, поставяне на отрови, както и необезопасени електрически стълбове.

При неблагоприятни метеорологични условия празникът ще се проведе в сградата на Исторически музей, пл. Александър Батенберг №3.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: