Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Изложба на акад. Михаил Арнаудов откриват в Русенската библиотека
Автор: Екип Ruse24.bg 13:46 / 19.10.2010Коментари (0)675
© Ruse24.bg
Бивши и настоящи студенти от
РУ "Ангел Кънчев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Изложба "Книги от личната библиотека на акад. Михаил Арнаудов" ще бъде открита в Русенската библиотека на 21 октомври от 16.00 ч. Инициативата е част от Седмите Арнаудови четения, посветени на 65-годишнината на Русенския университет.

Изложбата представя книги от личната библиотека на акад. Михаил Арнаудов, която той подарява на Русенската библиотека през 1973 г. по повод своята 95-годишнина. Книжната сбирка, обособена като самостоятелен библиотечен фонд под името Фонд "Михаил Арнаудов", включва близо 7 000 единици писмени документи на 25 езика - книги и отпечатъци, периодични издания, ръкописи, снимки. Част от дарението са и писмено бюро, мастилница и стол на учения; две гипсови маски: на Лаокоон и посмъртната маска на П. К. Яворов.

Книгите от "Фонд Михаил Арнаудов" представят научно-изследователските, книжовните, литературните, обществените и културните интереси на известния български литературен критик и теоретик, фолклорист и етнограф през един голям период от време - от края на ХІХ в. до 70-те години на ХХ в. и показват богатството и ерудираността на неговата личност.
В експозицията са показани монографии от акад. Михаил Арнаудов за български възрожденски дейци : Софроний Врачански, Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, Екзарх Йосиф, Васил Априлов, Георги С. Раковски; книги за живота и творчеството на Иван Вазов, Любен Каравелов, Пейо Яворов, Кирил Христов, Йохан В. Гьоте, Александър С. Пушкин и др.
От литературоведските изследвани на акад. Арнаудов в изложбата могат да се видят: "Психология на литературното творчество", "Увод в литературната наука", "Канонът в българската литература", "Към теорията на литературните родове", "Развой на литературната психология".

Едно от фундаменталните изследвания на Арнаудов в областта на българския фолклор е двутомното издание "Очерци по българския фолклор". Освен него, в изложбата са показани и трудовете му: "Студии върху българските обреди и легенди", "Обичаи и песни от Източна Тракия" и "Фолклор на Добруджа".
Акцент в изложбата са книгите с автографи, дарени на Михаил Арнаудов от автори като: Мара Белчева, Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Мара Белчева, Елисавета Багряна, Дора Габе, Атанас Далчев, патриарх Кирил, Моис Бенароя, Пьотр Бицили и др. Тези автографи разкриват социалните контакти на изявения български учен и творец, разкриват интелектуалните му занимания, очертават характера му и допълват неговия духовен портрет.

Изложбата "Личната библиотека на акад. Михаил Арнаудов" може да се види от 21 октомври до 3 ноември във фоайето на РБ "Любен Каравелов".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Европейски избори 2024
Бум на коклюш в България
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: