Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Как мъж с увреждания от Русе остана без пенсия? 
Автор: Екип Ruse24.bg 11:21 / 13.06.2023Коментари (0)580
© БНТ
Организационни неуредици и липсата на адекватна комуникация между институциите оставиха инвалид от Русе без пенсия. Заради забавяне на документите, изпращани по административен път, Румен Плачков закъснява с подаването на заявление за преосвидетелстване пред ТЕЛК и така не спазва определения от закона срок. В неговата ситуация са десетки, а може би и стотици хора с увреждания в страната, предават от БНТ. 

Преди 8 години на русенеца Румен Плачков му поставят диагнозата мускулна дистрофия - необратимо автоимунно заболяване. Тогава му е определена 80% нетрудоспособност. Последното му решение изтича на 1 юни:

"Получих документа, че трябва да подготвя документите за ТЕЛК в началото на март. Като ми се извиниха от картотеката, че се е получил технически проблем и забавяне при изпращането на тези писма. И в срок, към 15-16 март и чрез личния си лекар електронно и на хартиен носител бяха подадени в картотеката на ТЕЛК Русе."

Румен Плачков бил спокоен, че всичко е направил както трябва. Знаел, че Териториалните експертни лекарски комисии заради голямата си натовареност разглеждат с голямо закъснение документите. Разчитал обаче, че пенсията му ще бъде служебно възобновена. И много се изненадал, когато разбрал, че е спряна. В НОИ-Русе му обясниха, че е пропуснал срока, подавайки документите си 2,5 месеца по-рано.

"За възстановяване на правото на пенсия по експертно решение с изтекъл срок след 28 май 2023 година е необходимо. Заявлението - декларация за преосвидетелстване да е подадено не по-късно от 3 месеца преди изтичане срока на експертното решение и да има забавяне на медицинската експертиза", каза Бистра Шаханова – началник сектор "Изплащане на пенсии" в НОИ-Русе.

Попитахме Регионалната здравна инспекция, към която са ТЕЛК-овете, и която подава информацията към хората с увреждания за изтичането на техните експертни решения, на какво се дължи закъснението.

Списъците на хората, на които им изтича експертното решение до месец април идваха от НОИ. И ние по тези списъци ги изпращахме на хората, на които им изтича експертното решение. От месец април тези списъци ги има в информационната база данни, която е към НЕЛК. И вече от април месец ги изпращаме 4 месеца по-рано. Вина ние нямаме абсолютна никаква", обясни д-р Чавдар Вълчев – директор на дирекция "Медицински дейности".

И така Румен Плачков, който няколко месеца по-рано е съкратен и от работа, останал без никакви доходи:

"Работих по европейски, по регионални програми, които са за хора в моето състояние, за хора с увреждания, но поради това, че в момента не е приет бюджет, тези програми не се разписват и не са пуснати още. Без работа, без доходи, без всякакви средства оставам, включая и за лекарствата, които не са малко, над 200 лева."

За април и май в НОИ-Русе са обработени данните на 509 инвалиди, на които пенсии са временно възобновени. В същото време има 1008 души с изтекли ТЕЛК решения, които изчакват експертната комисия да се произнесе или да бъдат включени в списъците на Министерството на здравеопазването за възобновяване на плащането на пенсиите им. Колко са изпуснали тримесечния срок данни няма.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: