Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Камери пазят гробищата в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 09:36 / 13.05.2019Коментари (0)1272
© БГНЕС
Над 70 камери следят за нарушители в страната, пише "Монитор“. 96 души пазят гробищните паркове в София. В столицата охранителите отговарят за реда в централните софийски гробища и в парковете в Банкя, Бакърена фабрика, Малашевци, Горна баня, Княжево, Симеоново, Дървеница, Драгалевци и Орландовци, съобщиха от Столичната община. Охраната е денонощна, като на Централните софийски гробища, Малашевци и Бакърена фабрика обикалят и патрули.

Точната бройка на камерите, на които може да се проследят вандалски прояви, обаче не е ясна. По данни на общината на всички входове и изходи на гробищата има поставено видеонаблюдение. Последните камери са били сложени на Алеята на творците в Централните гробища.

От 50 до 250 лв. е глобата за неподдържани гробни места в София, при повторно нарушение санкцията скача на 500 лв. Наказанията са разписани в Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност. За реда в гробищните паркове и съставянето на актове отговарят служители на ОП "Гробищни паркове" и администрацията на районните кметове. В нормативния акт е записано, че изрично се забранява бъркането на бетон и извършване на дейности, които нанасят вреди на гробищната инфраструктура. Подобни своеволия се санкционират от 1000 до 2000 лв. Забранена е и търговската дейност, извън параклиси и храмове, за това общината санкционира от 250 до 500 лв. Същата глоба важи и за отсичане на дървета, изграждане на пейки, маси и огради в парцелите без разрешение на директора на "Гробищни паркове" или от съответния районен кмет. За поставяне на паметник или надгробна плоча без позволение, нарушителите трябва да преброят от 300 до 500 лв.

В Търновските гробища охрана и видеокамери и наблюдение няма. Вандалски прояви не са регистрирани тук повече от 20 години. Единственият срамен инцидент беше през миналата година, когато автоджигит с мощта кола се заби в оградата на гробището и събори част от нея. През последните десетина години са известни около 3-4 случая на счупени паметници в отделни села от Великотърновска област, като в един от случаите посегателството беше в мюсюлманско гробище. След разкриването на извършителите се оказа, че посегателството не е на етническа или религиозна основа, тъй като вандалите бяха две момчета на по десетина години от мюсюлмански семейства. Пред полицията те споделили, че потрошили паметниците, "защото им било интересно".

Входовете на Централните гробища в Пловдив са оборудвани с камери за видеонаблюдение. Този траурен парк, както и Рогошките гробища в район "Северен" се пазят денонощно от гардове от частна фирма. Това съобщи шефът на "Траурни обреди" в Пловдив Коста Попов. Той уточни, че договорът с частната фирма е сключен от община Пловдив. "Драгановите гробища в квартал "Кючук Париж" са с жива охрана от 7 до 19 часа – 12-часова", каза той. По думите му камери за видеонаблюдение - освен на Централните гробища, има и на административната сграда на гробищата в район "Северен". "Целта на видеонаблюдението е по-висок контрол, да се вижда кой влиза, ако нещо стане, да съумеем да реагираме бързо и адекватно. Записите се пазят за определен период от време", обясни шефът на "Траурни обреди". Камерите на двете гробища са монтирани преди 10 години и са полезни, когато полицията разследва дадено престъпление и търси информация за заподозрени.

Видeонаблюдение в гробищните паркове на Русе - "Чародейка“ и "Басарбово“, има, но не на всички алеи. Обхванати са предимно главните места за преминаване. През последните години няма регистрирано голямо посегателство в гробищните паркове. Преди 6-7 години обаче в парка "Басарбово“ мародери разбиха три гробници на богат ромски род и откраднаха златни бижута и пари.

За посегателството се разбрало, когато роднини отишли на почетат паметта на починалите си близки. Престъпниците пробили дупка в стената и се промъкнали през нея в обзаведеното като стая подземно помещение с всичко необходимо за задгробния живот на покойника. Свалили златните пръстени от мъртвеца, прибрали скъпия алкохол и взели парите на стойност около 10 000 лева. Телевизорът и другите вещи оставили на мястото им.

Охраната на бургаските гробища е поверена на частна охранителна фирма, която осигурява денонощно гардове. Охранителите работят на смени в състав от 12 души. "Всяка година подписваме договор с частна фирма след покана за обществена поръчка чрез Агенцията за обществени поръчки. В момента сме в такава процедура", каза шефката на Обредния комплекс в Бургас Магдалена Карастоянова. В момента охраната на траурния парк е възложена на компанията "Джи енд Секюрити 2010". Освен жива охрана в гробищата на морския град има и видеонаблюдение. Над 15 камери са инсталирани на различни места и изпращат сигнал до оперативен център.

"Взели сме охранителни мерки и сериозни проблеми с набези и масови вандалщини нямаме, поне засега", твърдят от обредния комплекс.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: