Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Кметът на Русе Пенчо Милков: В годините назад има много битки на фронтове, но истинската битка човек води вътре в себе си 
Автор: Неда Узунколева 13:33 / 06.05.2024Коментари (0)1185
©
Русе днес отбелязва Деня на храбростта и българската армия и празника на града. По традиция кулминацията на честванията беше провеждането на официалната церемония пред Паметника на загиналите в сръбско-българската война, където русенци отдадоха почит на воините, загинали за родината. Церемонията бе организирана от Община Русе, а празникът започна с приемане на почетния караул от началника на русенския гарнизон и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. В честването се включиха и офицери от военно формирование 42520 – Щръклево.

Слова бяха произнесени от областния управител Драгомир Драганов и кмета Пенчо Милков, а поздравителен адрес до русенци беше изпратен от президента Румен Радев. "Днешният ден е от онези моменти, които ни зареждат с национална гордост и самочувствие, укрепват нашето родолюбие и предизвикват прилив на нови духовни сили и енергия. Днес ние почитаме българските войни, отстояващи свободата и независимостта на страната ни. Свеждаме глава пред хората с непримирима воля, знаещите и можещите, неподдаващите се на безвремието и неприемащите покорството за опция. Именно те са пример за подражание, защото храбростта се изразява в това да защитаваш идеи и да вземаш точните решения в трудните моменти“, каза в речта си Драганов. Той отбеляза, че днес почитаме и стремежа на всички русенци да живеят в по-приветливо и проспериращо място. "Всички се гордеем, че този град винаги е бил част от европейската цивилизация и продължава да бъде важен икономически, търговски, културен и духовен център, пример за възможности за стопански напредък и благополучие между две държави в Европейския съюз. По пътя на развитието има обаче понякога проблеми и предизвикателства, но независимо от изпитанията ние винаги сме доказвали, че успяваме, когато споделяме общи каузи и когато разумът ни обединява“, допълни областният управител. Той призова русенци да бъдат активни граждани, които заедно мечтаят, борят се за целите си и отстояват бъдещето. "Тук е моментът да благодаря на всички, които със своите критичен дух, талант и амбиции оставят своя белег върху неповторимия ни град и допринасят за по-доброто утре“, каза още той.

"С вяра в сърцата за доброто, което ни води напред, със спомен за личностите, живели тук по тези земи преди нас и за постиженията, които са украсили и прославили не просто Русе, а и България, ние трябва да вървим всеки ден напред и това е нашата мисия“, каза от своя страна кметът Милков. "В годините назад има много битки, формално водени на фронтове, много кръвопролития, но истинската битка човек води вътре в себе си и аз Ви пожелавам да я спечелете с вяра в сърцата – да откриете смисъла за себе си и да намерим начин да прославяме нашия прекрасен град Русе и родина България“, сподели още кметът на Русе.

"Редица личности и събития са оставяли своя отпечатък в многовековната история на Вашия град, който докосва сърцата с артистичния си дух и достолепна архитектура. Възрожденският род Обретенови, Иларион Драгостинов, Ангел Кънчев, Екатерина Каравелова и стотици други общественици и творци са сред създателите на впечатляващия летопис на Дунавската перла на отечеството ни. Предприемчивостта, усърдието и енергията на Вашите предци, превърнали фразата за "първи път в България“ в един от символите на града Ви, са повод за гордост и оправдано самочувствие. Вярвам, че и Вие, техните наследници ще продължите традицията да бъдете добри посланици на новото, прогреса и напредъка в съвременния свят на предизвикателства“, се казва в написаното от държавния глава. Той пожелава на жителите на града здраве, да бъдат амбициозни в мечтите и последователни в усилията.

В памет на загиналите за отечеството ни войни бе отслужена заупокойна молитва и благодарствен молебен по повод Деня на храбростта от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. В словото си той постави акцент върху значението на единството на нашите съграждани, което може да дойде от отношението ни един към друг. Не на последно място той отправи апел да просветим дупите си и да имаме силата да прощаваме помежду си

Водещ на събитието бе актьорът Косьо Станев, а присъстващите имаха възможността да чуят и рецитал на стихотворението "Един завет“. Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев изпълни празнични маршове. Краят на церемонията бе сложен с полагане на венци и цветя. Сред официалните гости бяха заместник областният управител Георги Георгиев, председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, кметът на Гюргево Адриан Ангелеску, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Здравка Великова, Димитър Недев, Енчо Енчев, Никола Лазаров и Борислав Рачев, народните представители Ализан Яхова, Богдан Донев, Георги Кръстев, Златан Златанов, както и Иван Иванов, както и редица представители на държавната и местната власт.

Още по темата: общо новини по темата: 32
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: