Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Комисията за детето с извънредно заседание заради употребата на райски газ в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 12:29 / 20.09.2023Коментари (0)411
© Община Русе
Община Русе проведе извънредно заседание на Комисията за детето във връзка с изнесения от медиите сигнал за непълнолетни момичета, употребяващи райски газ. Община Русе се самосезира в качеството си на един от органите по закрила и правомощията ѝ по Закона за закрила на детето.

Целта на извънредното заседание бе да се координират действията и да се обмени информация между компетентните органи на общинско ниво. Обсъден бе рискът от разпространението и употребата на психоактивни вещества. Дадени бяха предложения за подобряване на междуинституционалната работа и намаляване на случаите на застрашени деца.

Заседанието бе ръководено от председателя на комисията - заместник-кмета Енчо Енчев, с участието на експерти от Община Русе, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Регионална дирекция "Социално подпомагане", Държавната агенция за закрила на детето, РЗИ, ОД на МВР, Районна прокуратура - Русе, Центъра за психично здраве, Сдружение "Рализ - Бализ", Русенската католическа организация "Каритас", Сдружение с нестопанска цел "Еквилибриум", Областния съвет на БЧК, Сдружение "Дете и пространство" и Сдружение "Център Динамика".

На срещата бе представена общинската политика за превенция употребата на наркотични вещества посредством дейността на Превантивно – информационния център към Общинския съвет по наркотични вещества /ОбСНВ/. Присъстващите бяха запознати със становище на Националния център по обществено здраве и анализи по отношение на диазотния оксид /райски газ/ и с програмите по превенция, по които ПИЦ - Русе работи с учениците, педагозите и родителите.

Според Енчо Енчев институциите имат механизъм за справяне с употребата на психоактивни вещества сред децата. Набелязани бяха възможните дейности и предприемане на мерки от отговорните институции за последваща работа и взаимодействие за решаване и овладяване на употребата на наркотични вещества сред децата.

Като ключов акцент беше очертана и ролята на семейството за ограничаване на подобни прояви и осъществяване на държавната политика при работа с деца, спазване и прилагане на разпоредбите на Закона за закрила на детето. Обърнато бе внимание и на текста от закона, който уточнява, че малолетни деца нямат право да бъдат на обществени места след 20:00 часа, а непълнолетните - след 22 ч., без придружаващ родител.

Санкциите при нарушение варират от 300 до 10 000 лв. и по-тежко наказание. Членовете на комисията се обединиха около идеята, че ОД на МВР и общинските звена, отговарящи за спазването на вечерния час, трябва да засилят своите контролни функции и да стартират целенасочени обходи, които да установяват нарушителите.

Още по темата: общо новини по темата: 39
14.11.2023 »
18.10.2023 »
13.09.2023 »
12.09.2023 »
12.09.2023 »
11.09.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: